SUBIECTE EVALUARE NATIONALA 2019, reacţia profesorilor: „Grilă pe text liric – nu ştiu dacă să plâng sau să râd”

Noile subiecte cu teste grilă pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională au fost publicate de Ministerul Educației. “La Bacalaureat, mi se pare că alegerile sunt absolut nefericite, pentru că vor să aplice grila pe un text literar. În modelul de subiect publicat de Minister pentru profilul real au ales un text liric, de Arghezi, unde vorbim clar de ambiguitate, de expresivitate, unde se lucrează cu sensuri figurate, cu procedee artistice care implică interpretări multiple. Ori să încerci să limitezi interpretările la o grilă bine determinată este aberant”, a declarat pentru Edupedu.ro Cătălina Popa, profesoară de limba şi literatura română la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Galați, profesor Merito.

31 oct. 2018, 15:33
SUBIECTE EVALUARE NATIONALA 2019, reacţia profesorilor: „Grilă pe text liric – nu ştiu dacă să plâng sau să râd”

SUBIECTE EVALUARE NATIONALA 2019: Contactată de Edupedu.ro, profesoara Cătălina Popa, care predă Limba şi literatura română la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, a declarat următoarele:

La Bacalaureat, mi se pare că alegerile sunt absolut nefericite, pentru că vor să aplice grila pe un text literar. În modelul de subiect publicat de Minister pentru profilul real au ales un text liric, de Arghezi, unde vorbim clar de ambiguitate, de expresivitate, unde se lucrează cu sensuri figurate, cu procedee artistice care implică interpretări multiple. Ori să încerci să limitezi interpretările la o grilă bine determinată este aberant.

Modelele de subiecte la Evaluarea Naţională 2019 au fost publicate de Ministerul Educaţiei

Prin definiție, textul liric și mai ales cel modern este interpretat în funcție de sensibilitatea fiecărui lector, în funcție de experiența lui, în funcție de direcția de interpretare. Contează foarte mult dacă textul este considerat de dragoste sau artă poetică și, în condițiile astea, să îi ceri unui copil să vină cu un răspuns exact care să vizeze o anumită interpretare pe care el s-ar putea să nu o ofere textului mi se pare nonsens. Grilă pe text liric – nu știu dacă să plâng sau să râd.

La Evaluarea Națională, mi se pare acceptabil subiectul, în sensul că așa cum era de așteptat au transformat în grilă partea de gramatica; vor exista și aici discuții, fără îndoială, dar ar trebui să nu existe foarte multe neclarități.

Deci la Evaluarea Națională tragedia nu mi se pare mare.

La Bacalaureat, s-au întors la formatul subiectului de acum 2 ani, la formatul inițial cu 3 subiecte, au scos textul non-literar pe care ar fi mers mult mai bine grilele și au folosit ca text de bază unul literar.

Chiar dacă s-ar fi rămas la subiectele vechi, consider că e târziu să se înceapă pregătirea acum. Având în vedere că nu s-a schimbat programa, ci doar modalitatea de examinare, teoretic competențele dobândite până acum ar trebui să fie suficiente și pentru elaborarea noului tip de subiect. Cred că mai degrabă e un discronfort dat de puterea obișnuinței.

Eu încep din clasa a IX-a să lucrez ușor cu cerințe de tipul celor de bacalaureat, tocmai pentru a-i acomoda pe copii. O surpriză atât de mare cred că nu ar trebui să se facă cu atât de puțin timp înainte de examen.

Cred că, indiferent de subiect, ierarhia se va păstra: elevii foarte buni vor lua note mari. Că e posibil ca, la nivel național, notele să fie mai mici ca în anii anteriori, vom vedea. Atâta vreme cât există camere, eu sper că toată lumea își va face treaba și va fi un examen corect.”