SUFLET DE CRĂCIUN. Doi copii LUPTĂ să SUPRAVIEŢUIASCĂ la marginea Capitalei

SUFLET DE CRĂCIUN. Sunt săraci lipiţi, abia au ce mânca de la o zi la alta şi în fiecare zi adorm cu speranţa că într-o zi le va fi mai bine. Doi copii de 12 şi 14 ani, o mamă şi o bunică bolnavă trăiesc într-o căsuţă din chirpici acoperită cu cartoane, la marginea Bucureştiului. Îndură foamea, frigul şi de cele mai multe ori batjocura celor lipsiţi de griji. Anul acesta, ei îşi pun mari speranţe că Moş Crăciun va ajunge şi la ei. În prag de Sărbători, RomaniaTV.net vă spune poveştile unor copii chinuiţi de sărăcie, boală şi mizerie.

19 dec. 2014, 14:07
SUFLET DE CRĂCIUN. Doi copii LUPTĂ să SUPRAVIEŢUIASCĂ la marginea Capitalei

SUFLET DE CRĂCIUN. Într-o casă dărăpănată de la marginea Capitalei îşi duc traiul patru suflete. Înăuntru, o imagine tristă. Doi copii plăpânzi, flămânzi şi trişti visează la haine şi hrană. Două femei oftează epuizate căutând soluţii de supravieţuire. Toţi patru trăiesc cu o pensie de 800 de lei şi două alocaţii. Casa este din chirpici, acoperită cu cartoane, pereţii sunt găuriţi, uşile abia stau în tâţăni, iar prin ferestre şuieră vântul nervos. Dezolant, cutremurător, nedrept… o viaţă chinuită, doi copii pedepsiţi fără nicio vină.

„Greu de tot o duc… casa cade pe mine şi nu pot s-o repar, uşile nu au clanţe, geamuri nu… ca să iau lemne n-am bani. Am strâns şi eu cât am putut. La copii mă gândesc! N-au ghete, n-au pantaloni pe ei. Toţi copiii s-au bucurat, ei nu… vine Crăciunul cu amărăciuni la ei. Măcar să-i ţină Dumnezeu aşa”, spune cu lacrimi în ochi bunica.

Pentru a strânge un ban în plus, copiii caută cartoane, sticle şi pet-uri pe care apoi le duc la centre de reciclare. Nu iau mare lucru pe ele, dar pentru ei orice leu contează. În fiecare zi, indiferent că afară plouă, ninge sau e ger de crapă pietrele, băieţii pleacă pe străzile Bucureştiului pentru a câştiga banii de pâine. 

„Din pensia bunicii plătim datoriile, ce ne mai rămâne, o zi, două, apoi o luăm iar de la capăt cu cartoane, până la pensia următoare. Cartoanele sunt 20 de bani la kilogram, trebuie să ai cel puţin 50 kilograme ca să iei o sută de mii”, a povestit mama copiilor, Mariana Necula.

De cele mai multe ori, banii care le intră în casă sunt insuficienţi pentru hrană şi medicamente. Mama copiilor are diabet, bunica are probleme cu tensiunea, probleme cardiace şi două operaţii la picior după ce a căzut de pe casă în timp ce încerca să repare acoperişul. Ce poţi face cu 800 de lei mai întâi?

„Mâncare, săracii, n-am să le fac. Cartofii i-am luat şi trebuie să dau banii. Mă gândeam ce să le fac. Zi de zi le prăjesc cartofi. Le curăţ. Stau şi le prăjesc pe plită aici. Eu mai mănânc, mai nu mănânc. Ce să fac?”, spune supărată bunica.

Pentru ei Crăciunul vine ca în fiecare an doar cu speranţ  speranţa că Dumnezeu îi va ţine sănătoşi. Nimic mai mult. Iar la o masă de Crăciun nici nu îndrăznesc să viseze. „Cum ar arăta masa de Crăciun? Nu pot să-mi imaginez, nu pot să vă spun… chiar nu ştiu… cozanac o să cumpărăm pe hârtie, carne nu realizez. Anul trecut, dacă îmi aduc bine aminte, nici pâine nu am avut pe masă şi chiar nu am avut de absolut nimic. Nimic, nimic, nimic. Ştiţi ce e aia nimic?”, a spus mama copiilor.

Crăciunul lor va fi fără bunătăţi pe masă, fără cadouri, fără cozonaci, fără lumini… În loc de Moș Crăciun, își vor îmbrățișa mama şi bunica și se vor bucura că alături, va părea mai cald în odăiţa lor.

Alăturaţi-vă campaniei „SUFLET DE CRĂCIUN” şi veţi putea dărui un gram de fericire acestei familii în prag de Sărbători. Împreună putem demonstra că magia Crăciunului există iar pentru ei, anul acesta, va avea chipul vostru!

Orice ajutor le va fi de folos băieţilor și familiei lor. Dacă vreți ca Alexandru şi Adrian să simtă că şi pentru ei vine Crăciunul, dați-ne un mesaj pe adresa [email protected] sau scrieți-ne pe pagina noastră https://www.facebook.com/RomaniaTV.

Cei care vor să întindă o mână de ajutor pot dona, de asemnea în contul deschis pe numele Necula Mariana la Banca Raiffeisen Bank.

RO29RZBR0000060017310297

Citeşte şi:

SUFLET DE CRĂCIUN. „Nu înţelegeam ce înseamnă să mori”, un băiat face MĂRTURII CUTREMURĂTOARE din copilărie

SUFLET DE CRĂCIUN! Doi copii înfruntă SĂRĂCIA şi FRIGUL din casă cu zâmbetul pe buze