Tăriceanu, despre consultările pe tema alegerilor locale: „Nu e normal ca Guvernul să joace ca o minge de ping pong”

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că ALDE vrea să participe la o discuţie cu premierul Dacian Cioloş pe tema organizării alegerilor în două tururi şi taxează Guvernul pentru că şi-a schimbat poziţia legată de acest subiect, "la presiunea unui partid politic".

27 ian. 2016, 09:46
Tăriceanu, despre consultările pe tema alegerilor locale: „Nu e normal ca Guvernul să joace ca o minge de ping pong”

ALDE nu a primit încă invitaţie la consultările cu premierul Cioloş, pe tema alegerilor în două tururi, a spus copreşedintele formaţiunii Călin Popescu Tăriceanu. Chiar dacă ALDE va participa la discuţii, oficialul spune că nu este de acord cu „schimbarea de poziţie” a prim-ministrului.

Nu am discutat nimic cu premierul pe tema alegerilor locale. Am vazut ca a facut un anunt. Daca are intentia, sa dea curs acelei intentii si sa ne invite la dialog. Nu am primit nicio invitatie in acest sens.

Este o discutie la care vrem sa participam, insa aceasta modalitate de a raspunde in aceasta forma presiunilor unui partid politic, nu mi se pare adecvata. Vreau sa readuc aminte, decizia de organizare a alegerilor intr-un singur tur a fost luata cu consensul politic, inclusiv al PNL. Daca anumite considerente electorale ii determina sa isi schimbe pozitia, nu stiu daca este normal ca si Guvernul sa joace ca o minge de ping pong, de colo, colo„, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Premierul Dacian Cioloş a chemat partidele la consultări privind alegerea primarilor în două tururi la scrutinul local care va avea loc în acest an. Discuţiile vor avea loc în perioada următoare.

Decizia lui Cioloş a venit după ce de Ziua Unirii, la Iaşi, preşedintele Iohannis a declarat că ideea alegerilor pentru funcţia de primar în două tururi de scrutin este foarte bună, el adăugând că schimbarea legii actuale depinde de partidele parlamentare şi de Guvern şi le doreşte acestora să găsească ‘cea mai înţeleaptă soluţie’.

‘Ideea este, sigur, foarte bună. Întrebarea se pune dacă se mai poate, cu aşa puţin timp înainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare şi, sigur, în oarecare măsură, a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai înţeleaptă soluţie’, a afirmat şeful statului.

Totodată, şeful Guvernului a fost întrebat dacă va fi de acord cu varianta unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului care să modifice legea alegerilor locale în acest sens, dacă partidele ar fi de acord. ‘O să discut cu partidele politice întâi’, a răspuns Cioloş.

CITEŞTE ŞI: Avocatul Poporului analizează cererile privind SESIZAREA CCR privind ALEGEREA primarilor într-un singur TUR