Ţările fondatoare ale UE îi cer Marii Britanii să plece „cât mai repede posibil” din Uniune

Cele șase țări fondatoare ale Uniunii Europene i-au cerut sâmbătă Regatului Unit să angajeze "cât mai repede posibil" procedura de ieșire din blocul comunitar, Franța subliniind "urgența" desemnării unui noi premier britanic.

25 iun. 2016, 13:04
Ţările fondatoare ale UE îi cer Marii Britanii să plece „cât mai repede posibil” din Uniune

„Spunem aici, împreună, că acest proces trebuie să înceapă cât mai repede posibil, pentru a evita un blocaj”, a declarat la Berlin ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, încadrat de omologii săi: Jean-Marc Ayrault (Franța), Bert Koenders (Olanda), Paolo Gentiloni (Italia), Didier Reynders (Belgia) și Jean Asselborn (Luxemburg).

„Trebuie să avem posibilitatea de a ne ocupa de viitorul Europei”, a adăugat șeful diplomației germane, cerând punerea în practică a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, respectiv clauza privind retragerea voluntară și unilaterală din UE.

La rândul său, Jean-Marc Ayrault a făcut apel ca un nou premier să-l înlocuiască pe David Cameron, după ce șeful executivului de la Londra a anunțat că va rămâne în funcție până în octombrie și că-i va lăsa succesorului său sarcina de a negocia ieșirea Regatului Unit din UE.

Cei șase miniștri au subliniat, de asemenea, necesitatea ca Europa să se apropie de cetățenii săi și să răspundă așteptărilor lor, luptând îndeosebi împotriva crizei economice, a șomajului, acționând pentru soluționarea crizei migrației sau a chestiunilor privind securitatea după recentele atentatele jihadiste de la Paris și Bruxelles.

Citeşte şi: Juncker, despre Brexit: Nu este un divorţ amiabil, dar, la urma urmelor, nici nu a fost o mare dragoste