Taxe noi pentru bagajele de mână din avion. Află care sunt tarifele

Noile taxe pentru bagajele de mână, impuse de cei doi operatori low-cost, încep de la 6-8 euro în cazul Ryanair şi variază între 5 şi 25 euro în cazul Wizz Air.

13 nov. 2018, 12:51
Taxe noi pentru bagajele de mână din avion. Află care sunt tarifele

Tarifele sunt aplicabile şi în cazul celor care au achiziţionat bilete înainte de 1 noiembrie cu o dată ulterioară intrării în vigoare a noii politici privind bagajele de mână.

Libertatea a dezvăluit zilele trecute că acesta este doar unul dintre aspectele pe care le-au inclus în reclamaţia către Consiliului Concurenţei reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Drepturilor Pasagerilor din România(A.P.D.P.R.).

În sesizarea depusă pe 1 noimbrie, A.P.D.P.R. a atras atenţia că în privinţa celorlalţi doi operatori importanţi pe piaţa din România, BlueAir şi Tarom, există riscul să aplice la rândul lor o majorare a tariful de bază, care să compenseze diferenţele tarifare.

În prezent, Consiliul Concurenţei analizează plângerea. În funcţie de rezultatul acesteia, autoritatea ar putea să lanseze o investigaţie care să verifice cele două companii low-cost. Situaţia şi reacţiile sunt similare şi în Spania şi Italia, informează libertatea.ro.

Potrivit legislaţiei europene, politica tarifară a operatorilor aerieni este reglementată de articolul 24 din Regulamentul european nr. 1008/2008 privind serviciile aeriene, care lasă autorităţile naţionale să investigheze aspecte legate de dispozițiile companiilor privind prețurile.

 Ryanair este înregistrată în Irlanda, prin urmare autoritatea principală este autoritatea irlandeză. Autoritățile celorlalte state membre pot, de asemenea, să investigheze dacă măsurile sunt conforme cu normele Uniunii Europene. Comisia este în contact cu autoritățile competente și monitorizăm cazul în Irlanda și în alte state membre. Este însă prematur să luăm orice poziție’, au declarat pentru Libertatea surse din Comisia Europeană, potrivit libertatea.ro.

De altfel, Comisia Europeană are în lucru o investigaţie începută pe 26 octombrie privind înţelegerile dintre transportatorul aerian Ryanair și aeroportul Frankfurt-Hahn din Germania. Ryanair ar fi primit între 2009 și 2017 ajutor financiar de la aeroportul de stat pentru o şcoală de formare a personalului navigant şi pentru o bază de reparaţii.

De-a lungul timpului, Comisia Europeană a sancţionat cu sume record companii celebre precum Intel, Microsoft şi Facebook. Ultima amendă, de 4,3 milioarde de euro, a primit-o gigantul american Google pentru concurenţă neloială, în luna iulie, potrivit libertatea.ro.