Tensiuni în Asia: Focuri de avertizare pentru o barcă de patrulare nord-coreeană

O barcă de patrulare nord-coreeană a trecut în apele sud-coreene luni dimineață și s-a retras după ce marina sud-coreeană a tras focuri de avertizare, a anunțat un responsabil militar sud-coreean, informează Reuters.

08 feb. 2016, 04:34
Tensiuni în Asia: Focuri de avertizare pentru o barcă de patrulare nord-coreeană

Incursiunea a avut loc pe fondul tensiunilor în creștere în Peninsula Coreea, la o zi după ce Coreea de Nord a tras o rachetă cu rază lungă de acțiune transportând un satelit în spațiu, o lansare considerată de Coreea de Sud și alte țări drept un test de rachetă deghizat.

Barca de patrulare a trecut Linia de Limită a Nordului (NLL), pe care Coreea de Nord nu o recunoaște, în Marea Galbenă spre vestul peninsulei, la 6.55 (21.55 GMT) în apropierea Insulei Socheongdo, a declarat responsabilul.

Agenția sud-coreeană de presă Yonhap a declarat că barca de patrulare a traversat în ciuda mesajelor de avertizare ale marinei sud-coreene și s-a retras după cinci focuri de avertisment trase cu un pistol, trecând înapoi NLL la aproximativ 7.15.

Coreea de Nord a refuzat sa recunoască așa-numita Linie de Limită a Nordului stabilită la sfârșitul Războiului din Coreea (1950-1953) și s-a dedat la provocări frecvente cu intruziuni de nave, iar mai recent trăgând focuri de artilerie peste linie, amintește Reuters.