Tensiuni tot mai mari în Catalonia. Poliţia a primit ordin să împiedice desfăşurarea referendumului pentru independenţă

Publicat: Marţi, 12 Septembrie 2017 18:40 // Actualizat: Marţi, 12 Septembrie 2017 18:40 // Sursa: romaniatv.net

Parchetul catalan a ordonat marți tuturor forțelor de poliție din această regiune spaniolă să împiedice referendumul de autodeterminare convocat de guvernul regional și interzis de instanțele judecătorești. 

Într-un document publicat marți, procuratura s-a adresat "tuturor unităților de poliție", Gărzii Civile, poliției naționale și poliției regionale catalane Mossos d'Esquadra, aflată sub autoritatea guvernului catalan, și le-a ordonat să acționeze împotriva autorităților, funcționarilor sau persoanelor fizice 'pentru a evita comiterea de infracțiuni'.

"Ofițerii de poliție vor adopta în mod direct măsurile necesare pentru a confisca mijloacele sau instrumentele destinate pregătirii sau organizării referendumului ilegal", se arată în documentul parchetului, referindu-se la scrutinul prevăzut pentru 1 octombrie. Aceste măsuri includ confiscarea "urnelor, a buletinelor de vot, formularelor electorale, materialelor de propaganda electorală, echipamentelor informatice, precum și a oricăror altor materiale pentru difuzarea, promovarea sau organizarea referendumului ilegal".

Citeşte şi Miting de amploare în Barcelona. Manifestanţii cer independenţa Cataloniei

Guvernul regional prezidat de separatistul Carles Puigdemont a convocat săptămâna trecută un referendum de autodeterminare și este hotărât să-l organizeze în pofida interdicției venite din partea Curții Constituționale și a opoziției guvernului central condus de Mariano Rajoy.

Parchetul catalan a cerut ca Carles Puigdemont și membrii guvernului său să fie urmăriți în justiție, acuzându-i de nesupunere față de instituțiile democratice și de deturnare de fonduri publice, pentru acest ultim delict ei riscând pedepse de până la opt ani de închisoare. El a cerut de asemenea închiderea site-ului de promovare a referendumului și a făcut apel la mass-media să nu difuzeze publicitate legată de referendum.

Solicitarea pune în dificultate Mossos d'Esquadra, în condițiile în care parchetul i-a ordonat să acționeze împotriva guvernului regional de care depinde în mod direct.

"Mossos d'Esquadra este aici pentru a-i servi pe toți cetățenii, nu doar câțiva", a declarat marți dimineața ministrul spaniol al justiției Rafael Catala la televiziunea publică.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
independenta Cataloniei referendum Catalonia referendum independenta
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6686
RON
23 Jun
noapte 17 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H