Teste medicale anuale pe care ar trebui să le facă orice adult

Morbiditatea ar fi cu mult mai mică în țara noastră, dacă s-ar prezenta toată lumea la examinarea anuală, spun medicii. 

10 feb. 2017, 15:26
Teste medicale anuale pe care ar trebui să le facă orice adult

Cele mai importante investigații, care se pot face gratuit cu trimitere de la medicul de familie:

Hemograma oferă o privire de ansamblu asupra numărului, distribuției și dimensiunilor celulelor din sânge și poate semnala prezența unei anemii (nivel redus de fier), potrivit doctorulzilei.ro.

Citeşte şi ANALIZE MEDICALE pe care ar trebui să le facă orice bărbat

La fel de importantă e și măsurarea glicemiei, pentru a stabili nivelul glucozei în sânge. În plus, analiza glicemiei, completată de examenul trigliceridelor și al colesterolului poate da în vileag sindromul metabolic. O dereglare care creşte semnificativ riscul de diabet zaharat de tip 2 și se asociază frecvent cu bolile de inimă, ficatul gras, sindromul ovarelor polichistice, litiaza biliară sau apneea.

Citeşte şi Ce BOLI încep să apară după vârsta de 40 de ani

Nu trebuie trecută cu vederea nici uricemia, o analiză care determină cantitatea de acid uric din organism, eliminat în mod normal prin urină. Prea mult acid uric duce însă la insuficiență renală sau la pietre la rinichi. Tot uremia indică şi guta, o boală care a cuprins întreaga Europă. Afecțiunea este caracterizată prin inflamarea dureroasă a articulațiilor (de regulă degetele mari ale picioarelor) și nu poate fi complet vindecată.

Citeşte şi Analize obligatorii după 45 de ani