Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Iaşiului, şi afaceristul Tiberiu Urdăreanu, REŢINUŢI de DNA VIDEO

Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Iaşiului, şi omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, au fost reținuţi, joi, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, într-un dosar în care sunt cercetate fapte directe de corupţie. Nichita a fost reţinut pentru luare de mită, iar Urdăreanu pentru dare de mită, potrivit procurorilor DNA.

29 oct. 2015, 10:30

Gheorghe Nichita şi Tiberiu Urdăreanu urmează să fie prezentați, vineri, Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, procurorii anticorupție l-au plasat sub control judiciar pentru 60 de zile pe Iulius Gabriel Mardarasevici, director SC Information Business Consulting SRL (IBC). Acesta este urmărit penal pentru dare de mită şi va depune o cauțiune în valoare de 50.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceleiași sumei de 50.000 lei, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție. Tot sub control judiciar a fost plasat şi Mihail Tănăsescu, vicepreședinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Potrivit procurorilor, în luna august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iași, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții, se arată în comunicatul DNA privind măsurile luate în acest dosar.

Anterior, Gheorghe Nichita şi Iulius Gabriel Mardarasevici (pentru IBC) și Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI) s-au înţeles ca aceștia din urmă să efectueze, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail și al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor ce urmau a fi dați cu titlu de mită.

„Demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași”, susţin procurorii.

Potrivit datelor strânse până în prezent de procurori, Gheorghe Nichita a primit o parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit, dar şi alte beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București, în perioada 2013-2015. Totodată, mituitorii au plătit, în cursul anului 2014, servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de Gheorghe Nichita, alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri, între care și Iulius Gabriel Mardarasevici. Primarul Iaşiului ar fi beneficiat şi de achiziționarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.

„Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaților UTI și IBC la contract, adică 80% reprezenta „contribuția” UTI, iar 20% reprezenta „contribuția” IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru inculpatul Nichita Gheorghe, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC”, se arată în comunicatul DNA.

––––––––––––––––––––––––––––––––-

UPDATE 21.00 Primarul suspendat al Iaşiului Gheorghe Nichita a fost reţinut, joi, de procurorii DNA. Acesta este acuzat de luare de mită. Fostul edil a fost scos în cătuşe de la DNA şi dus în arestul Poliţiei Capitalei.

La ieşirea de la audieri, Nichita le-a spus jurnaliştilor că este nevinovat. „Nu am pretins, nu am luat nimic. Nu sunt vinovat„, a spus Gheorghe Nichita.

UPDATE 19.10 Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu a fost reţinut de DNA într-un dosar de corupție. Acesta a fost scos, joi seara, în jurul orei 19.10, cu cătuşe din sediul DNA şi dus în arestul Poliţiei Capitalei.

Nu pot să comentez„, le-a spus Urdăreanu jurnaliştilor, la ieşirea de la DNA.

Tiberiu Urdăreanu a fost adus cu mandat la audierile de la DNA şi nu a făcut declarații la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție.

CITEŞTE ŞI: UTI Grup a pus la dispoziţia anchetatorilor toate documentele cerute. Şeful firmei a ajuns la DNA

Tiberiu Urdăreanu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 12.20, fiind însoţit de agenţii de poliţie judiciară care au pus în executare mandatul de aducere emis pe numele omului de afaceri. Potrivit unor surse judiciare, pe numele lui Tiberiu Urdăreanu a fost emis un mandat de aducere într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie.

Şi primarul suspendat din Iaşi, Gheorghe Nichita, a fost audiat, joi, la DNA, în acelaşi dosar ca şi Tiberiu Urdăreanu, potrivit România TV. Fostul edil este acuzat că ar fi luat mită de la Urdăreanu. Mita era legată de un contract de monitorizare a intersecțiilor din municipiul Iași, contract la care dorea să participe firma UTI.

Nichita mai este acuzat şi de abuz în serviciu şi acces la informaţii confidenţiale după ce a folosit Poliţia Locală ca să o urmărească pe fosta amantă.

Grupul UTI, controlat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, a realizat dosarul electronic de sănătate, sistemul de plată a rovinietei, sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP). De asemenea, UTI a câştigat contracte pentru lucrări la magistrala M5 a metroului bucureştean, aeroporturile din Iaşi, Bacău şi Satu Mare.

Grupul a avut şi contracte pentru lucrări la mai multe spitale şi clinici, printre care Spitalul „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, Spitalul Municipal din Ploieşti şi Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.

În 2014, UTI a câştigat o licitaţie de 34 milioane de lei organizată de Primăria Capitalei prin care asigură, timp de patru ani, serviciile de întreţinere şi administrare tehnică a echipamentelor şi sistemelor care asigură funcţionarea Arenei Naţionale. De asemenea, UTI a furnizat cardurile electronice şi echipamentele de control pentru Regia Autonomă de Transport Bucureşti.