Tichetele de masă vor putea creşte până la valoarea de 15 lei, a decis Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, legea privind modificarea valorii tichetelor de masă, care vor putea ajunge la suma de maximum 15 lei, faţă de 9,57 lei, cât este în prezent.

18 oct. 2016, 10:19
Tichetele de masă vor putea creşte până la valoarea de 15 lei, a decis Camera Deputaţilor

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masă a fost adoptat, în plen, în Camera Deputaţilor, potrivit agendei acestui for legislativ.

Proiectul a fost iniţiat de 59 de deputaţi şi senatori din tot spectrul politic, a fost deja aprobat de Senat, a primit aviz favorabil din partea mai multor comisii din Camera Deputaţilor şi a fost votată marţi de plen. Legea urmează să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Proiectul a mai fost inclus pe lista celor care urmau să primească vot final în Camera Deputaţilor şi săptămâna trecută, dar votul asupra lui, ca şi a altor proiecte, a fost amânat atunci din lipsa de cvorum, şedinţa deputaţilor fiind suspendată. 

Iniţial, proiectul prevedea o creştere a valorii tichetului de masă la 13 lei, potrivit propunerii depuse la Senat. Ulterior însă, în Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor a fost introdus un amendament prin care valoarea sa creşte la 15 lei. În prezent, după mai multe ajustări, valoarea tichetului de masă este de 9,57 lei.

Valoarea TICHETELOR DE MASĂ a fost majorată de la 13 la 15 lei

Iniţiatorii spun că este necesară indexarea valorii tichetului de masa din mai multe motive. Nivelul puterii de cumpărare asigurat prin intermediul tichetelor de masă a scăzut în ultimii cinci ani, pentru că valoarea sa nu a fost corelată cu inflaţia şi pentru că a intrat în sfera de aplicare a impozitului pe venit, iar puterea sa reală de cumpărare a scăzut de la 8,72 lei în 2009 la 7,9 lei în 2015. Indexarea tichetului s-a făcut, spun iniţiatorii, într-un ritm mai lent decât evoluţia inflaţiei. Astfel, dacă la data introducerii lor, în 1998, tichetele de masă puteau acoperi 50% din cheltuielile cu produse alimentare ale unei gospodării, anul trecut procentul a coborât până la 27%, iar dacă s-ar dori revenirea la procentul de 50%, valoarea tichetului ar trebui indexată până la 17,5 lei. În plus, iniţiatorii spun că valoarea actuală nu acoperă nici măcar preţul unei mese de prânz, care ar fi, în medie, de 13 lei la nivel naţional, şi de 10 lei în zonele mai sărace, şi asta în regim de catering, nu de restaurant.