E.ON a reluat furnizarea gazului către firma de termoficare din Timişoara UPDATE

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a anunţat, marţi, că s-a rezolvat problema furnizării gazului către Colterm, compania de termoficare din Timişoara, după un nou acord de eşalonare a datoriilor. Astfel, cei 60.000 de abonaţi au din nou apă caldă.

25 iun. 2018, 18:11
E.ON a reluat furnizarea gazului către firma de termoficare din Timişoara UPDATE

UPDATE: Într-o postare pe Facebook, Nicolae Robu a anunţat, marţim că va fi repornită furnizarea de apă caldă, după mai puţin de 24 de ore.

„S-a rezolvat cu gazul pentru Colterm! Se reporneşte furnizarea după mai puţin de 24 de ore de întrerupere! Mulţumim E.ON Gaz pentru înţelegere”, a scris Nicolae Robu.

Şi compania E.ON Energie România a anunţat, în cadrul unui comunicat de presă, că furnizarea gazului va fi reluată în urma unei convenţii de plată a datoriilor.

„E.ON Energie România va relua furnizarea gaze naturale către punctele de lucru aparţinând societăţii de termoficare Colterm, începând de marţi, 26 iunie, urmare a asumării de către părţile interesate (Colterm şi Municipiul Timişoara) a unei noi convenţii de plată a datoriilor curente cu termenul de scadenţă depăşit”, se arată în comunicat.

Ştirea iniţială:

Compania E. On Energie România a anunţat că a fost nevoită să sisteze, luni, furnizarea gazelor naturale către Colterm, compania de termoficare din Timişoara, din cauza datoriilor ce depăşesc 66 milioane de lei, din care 8,2 milioane lei reprezintă datorii din acest an, cu termenul de scadenţă depăşit, potrivit News.ro.

Potrivit E. On Energie România, compania a îndeplinit obligaţiile contractuale şi chiar a emis notificări către Colterm, compania de termoficare din Timişoara, înainte de a sista furnizarea gazelor naturale.

„E.ON Energie România a fost nevoită să sisteze luni, 25 iunie a.c., începând cu orele 14.00, volumele de gaze naturale livrate către Colterm, din cauza nerespectării convenţiei de plată de către Colterm şi Municipiul Timişoara. E.ON Energie România şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale asumate faţă de Colterm S.A. şi, în calitate de furnizor de gaze naturale, compania noastră a transmis numeroase notificări prin care a solicitat plata datoriilor”, se arată într-un comunicat al E.On.

Totodată, potrivit sursei citate, „compania îşi exprimă încrederea că societatea Colterm şi Municipiul Timişoara vor identifica o soluţie viabilă de plată a datoriilor, în conformitate cu obligaţiile asumate, astfel încât să putem relua în cel mai scurt timp furnizarea gazelor naturale către societatea de termoficare”.

Cei de la E.On mai spun că valoarea totală a datoriei depăşeşte 66 milioane lei.

„Valoarea totală a datoriilor Colterm depăşeşte 66 milioane de lei, din care circa 8,2 milioane de lei reprezintă datorii din acest an, cu termenul de scadenţă depăşit”, se mai arată în acelaşi comunicat.

Primarul Nicolae Robu a declarat pentru News.ro că a solicitat o eşalonare a datoriei, până în 10 iulie, iar acum aşteaptă un răspuns de la E.On.

„Am fost informat de directorul Colterm că E.On Gaz a întrerupt furnizarea gazului, datorită neachitării de către Colterm a două facturi recente, totalizând circa 7.5 milioane lei. Directorul a menţionat că factura reprezentând consumul curent a fost achitată. Am luat legătura cu directorul general E.On, dl Frank Hajdjnac, cu rugămintea să accepte o păsuire până în 10 iulie. Suntem în aşteptarea răspunsului domniei sale. Menţionez că Primăria plăteşte până în septembrie inclusiv 3.5 milioane lei pe lună pentru certificate verzi. În 10 iulie, când vom încasa cotele defalcate din impozitul pe venit, vom acorda prioritate absolută plăţilor către Colterm -indirect, către E.On!- şi către RATT (Regia de Transport Timişoara – n.r.), singurele două societăţi ale Primăriei încă cu probleme, provenite din moştenirea cumplită de la precedenta administraţie”, a declarat Robu.

Sistarea furnizării apei calde va afecta aproximativ 60.000 de abonaţi.

Datoriile totale ale Colterm către diferiţi furnizori se ridică la aproximativ 20 milioane de lei.