Tinerii români, în topul Europei la locuit cu părinţii. De ce 1 din 5 ajung într-o „situaţie toxică”

"48 de lei pentru o cameră dublă timp de 3 ore. Ce mai stai, ia-ți prietena și like”. Este anunțul prin care o pensiune din cartierul bucureștean Militari se promovează pe rețelele de socializare. 
Alina Costache
11 oct. 2016, 17:14
Tinerii români, în topul Europei la locuit cu părinţii. De ce 1 din 5 ajung într-o

Unitatea s-a specializat în furnizarea de camere pentru tinerii îndrăgostiți care vor să aibă parte de câteva ore de intimitate. Doritorii sunt asigurați că pereții au fost izolați fonic și nu se va auzi nimic în exterior peste limita de 32 de decibeli. ”Ceea ce facem este legal și corect. Sigur că pentru tineri este ceva util”, spune proprietara pensiunii, care refuză însă să dea prea multe detalii despre afacerea ei, de teamă ca modelul să nu fie preluat de concurență. ”Este alegerea noastră, în ziua de astăzi trebuie să alegi modelul de afaceri care te avantajează cel mai mult”. Discreția proprietarei de pensiune când vine vorba de tinerii îndrăgostiți nu ascunde însă statisticile. Chiar dacă au cu cine, tinerii români nu au unde. Un studiu realizat de Eurostat arată că 83,6% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani locuiesc cu părinții. Este printre cele mai mari procente din UE și pare că se mărește cu trecerea timpului (în 2007 doar 77,2% dintre tineri erau în această situație). 

Statisticile mai arată și faptul că intimitatea este greu de găsit în gospodăriile din România. Astfel, în 23,1% din casele din țara noastră trăiesc împreună membrii a trei generații – copii, părinți, bunici – în timp ce 17,8% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani care sunt căsătoriți sau într-o relație locuiesc în aceeași casă cu părinții unuia dintre parteneri, o situație descrisă descrisă drept una ”toxică” de psihologul Daniela Pasăre, specializată în terapia de cuplu, pentru vocea.biz

”Nu este deloc o situație de dorit. Un cuplu trebuie să formeze o entitate separată, a locui cu părinții poate fi toxic, indiferent cât de bună este relația cu aceștia”, spune psihologul. ”Cel puțin în primul an, tinerii ar trebui să fie singuri. Primul an este hotărâtor, este perioada în care luna de miere trece și cei doi se descoperă. Nu ar trebui să existe interferențe în această perioadă. Cel mai bine pentru ei ar fi să fie singuri, chiar și într-o garsonieră închiriată”, spune Daniela Pasăre.

Statul în chirie este însă o practică străină majorității românilor, în prezent. Posibilitatea dată familiilor, după Revoluție, de a cumpăra ieftin casa în care au locuit cu chirie la stat, în perioada comunistă, i-a făcut pe români să ocupe un paradoxal loc unu în Uniunea Europeană în privința procentului de proprietari.

În 2014, potrivit Eurostat, 96,1% dintre români locuiau în casa pe care unul dintre membrii familiei o deținea. Statisticile mai arată, însă, că românii sunt în top în ceea ce privește casele aglomerate, o locuință fiind ocupată, în medie, de 2,8 persoane (suntem întrecuți, la nivel UE, doar de bulgari și lituanieni care o medie de 2,9 locuitori pe locuință). Între timp, cererile în programul ”Prima Casă”, prin care s-au aprobat din 2009 și până în prezent peste 190.000 de credite imobiliare, se lovesc de temerea băncilor că Legea dării în plată va transforma această facilitate oferită de stat într-o afacere păguboasă.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Cinci zodii cu noroc la bani în iunie. Le așteaptă fericire și opulență
Capital.ro
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO FORMĂ
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Informația momentului despre salariul minim! Cum va fi stabilită formula de calcul
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Alex Dobrescu, un nou ordin de protecție! Reclamanta este fosta sa soție, cu care are un băiat 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
S-a dat ordin pentru toate MAGAZINELE din România. Noua regulă este absolut OBLIGATORIE
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
RUSIA a declanșat RĂZBOI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI! AVERTISMENT șocant al MAE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'