Tinerii nu mai vor locuințe prin credite: „Nu imi mai trebuie la 60 de ani sa fiu proprietar”

Dacă generația 40 - 50 de ani a preferat să facă credite la bancă pentru 30 de ani și să-și cumpere o locuință, tinerii din ziua de azi preferă chiria. Refuză ideea de a se îndatora la bancă zeci de ani pentru o locuință.

15 feb. 2024, 09:59
Tinerii nu mai vor locuințe prin credite: „Nu imi mai trebuie la 60 de ani sa fiu proprietar”
Cum arată prețul pentru chirie în celelalte orașe importante din țară?

Statul in chirie devine din ce in ce mai atractiv in zilele noastre, in detrimentul creditelor pentru locuinte. La acest fenomen au contribuit din plin recentele evolutii de pe piata bancara, cu explozia dobanzilor si inasprirea conditiilor de creditare, potrivit manager.ro.

Mulți tineri de până în 30 de ani sunt de părere că nu ii avantajeaza cu nimic faptul ca ajung proprietari ai unui apartament la 60 de ani.
„-In ce zona? -In Berceni. -Eu la 60 si ceva de ani voi fi proprietar, nu, nu cred ca iti mai trebuie la 60 si ceva de ani sa fii proprietar, parerea mea”, a spus un tânară citat de Digi 24.

Mai mult, tinerii sunt de părere că a sta în chirie îți oferă mai multa flexibilitate. A te lega de un loc anume pentru 20 sau 30 de ani nu mai face parte din planurile de viitor ale multora dintre noi.

„Ma pot muta oricand, nu este ceva fix, daca maine vreau sa ma duc in alta parte, ma mut, daca nu, nu”, a spus un alt tânăr.

Unii romani prefera sa aiba flexibilitate financiara, sa nu isi directioneze o buna parte din venituri, pentru zeci de ani, pentru o locuinta. Prefera sa investeasca banii la tinerete si mai tarziu, la 50 sau 60 de ani, sa se bucure de roade. Sa aiba venituri pasive si din profitul obtinut de-a lungul anilor sa-si permita achizitionarea unei locuinte cu banii jos, fara obligatii la banci.

Citește și: Noua Casă 2024: Mai puțini bani pentru cei care vor să-și ia o locuință anul acesta

 

Românii au cumpărat mai puține case în 2023, dar iau credite de nevoi personale şi își fac carduri de credit – analiza CEC Bank

Românii au cumpărat mai puține case în 2023, dar iau credite de nevoi personale şi își fac carduri de credit.

”Dacă ne uităm pe partea de persoane fizice este clar că pe zona de credite ipotecare vedem o descreştere. Probabil că există o reticenţă a populaţiei în a accesa credite de investiţii pentru achiziţia de locuinţe sau pentru altfel de investiţii pe fondul creşterii dobânzilor, însă ce am observat în acest an, avem o creştere de aproape 20% pe zona creditelor de nevoi personale şi a cardurilor de credit, a spus Adina Călin, Director Produse, CEC Bank, citată de Ziarul Financiar.

”Noi la CEC încurajăm acest pilon al economisirii. Dincolo de creditare este unul dintre principalii piloni ai băncii. Noi ca în ultimii 4 ani am avut această strategie de a fi în mintea clienţilor noştri când au o sumă de plasat. Lucrul acesta s-a văzut şi în cifre. Comparativ cu mijlocul anului trecut, în iunie 2023 aveam o creştere de aproximativ 28% la partea de depozite ajungând la un sold de peste 60 mld. lei.

Citește și: Suma maximă pe care un român o poate scoate de la bancomat într-o zi. Limitele impuse de BCR, BRD, BT, Raiffeisen, ING sau CEC

Până la urmă, noi ca şi ţară, suntem pe primele locuri în UE în ceea ce înseamnă risipă. Lucrul acesta am putea să îl facem mai bine. Când vorbim de economisire, acest lucru putem să îl facem pe toate palierele. Partea de cheltuilei este direct în zona noastră şi partea aceasta cred că ne ajută până la urmă ca în perioadele ca acestea, de dobânzi ridicate, inflaţie, incertitudine, pentru că trecem prin diverse evenimente să facem faţă mai bine evenimentelor care sunt în curs şi asta o putem face prin economisire. Lucrul acesta se poate aplica şi la nivelul companiilor”, a mai spus reprezentatul CEC Bank.