Toader anunţă înfiinţarea în cadrul Ministerului Public a unei direcţii specializate în anchetarea procurorilor şi judecătorilor

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri că se dorește înființarea unei direcții specializate în cadrul Ministerului Public, care să efectueze urmăriri penale pentru faptele săvârșite de către judecători și procurori, indiferent de natura și gravitatea acestora.

23 aug. 2017, 10:21
Toader anunţă înfiinţarea în cadrul Ministerului Public a unei direcţii specializate în anchetarea procurorilor şi judecătorilor

„O direcție care să aibă competența exclusivă de efectuare a urmăririi penale pentru faptele reclamate a fi fost comise de către magistrați. Ce avem în vedere? Avem în vedere o asigurare a unei protecții și a unei autonomii, a unor garanții, față de magistrații bănuiți că ar fi comis infracțiuni. Am văzut cu toții faptul că uneori se reclamă în spațiul public de către judecători că, urmare a unei soluții sau alta, sunt anchetați de către autorii rechizitoriilor ale căror soluții au fost infirmate. Personal, nu am acesta convingere pentru că nu avem soluții definitive care sa o confirme, dar ca o garanție pentru independența judecătorilor vom avea un corp specializat din 20 de procurori, care sa ancheteze presupusele infracțiuni săvârșite de către magistrați”, a precizat Tudorel Toader la o conferință de presă în care a prezentat proiectul de modificare a legilor Justiției.

Potrivit proiectului, „în cadrul Parchetului de Pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției se înființează o direcție specializată având competența exclusivă de efectuare a urmăririi penale pentru faptele săvârșite de către judecători și procurori, indiferent de natura și gravitatea acestora”.