Tragedie în Iaşi. Fostul rector al Universităţii Tehnice a murit

O noua veste cumplita cutremura mediul academic din Iasi. Prof. univ. dr. ing. Nicolae Badea, fostul rector al Universitatii Tehnice (TUIASI) "Gheorghe Asachi", a murit.

01 ian. 2018, 10:00
Tragedie în Iaşi. Fostul rector al Universităţii Tehnice a murit

In dimineata zilei de 30 decembrie 2017, rectorul Nicolae Badea a plecat intr-o alta lume mai buna, dupa o indelungata suferinta cauzata de o boala incurabila. Acesta a fost rector in perioada 2004 si 2008. A recunoscut, chiar cand se afla la conducerea Politehnicii iesene, ca a colaborat cu fosta Securitate dinainte de 1989, scrie bzi.ro.

In ultimii ani, acesta a avut grave probleme de sanatate, luptandu-se cu o boala incurabila. Mai mult, in 2014 isi pierduse unul dintre cei doi fii, Bogdan, care a murit la 45 ani, avand cancer de colon. Rectorul Badea, in varsta de 72 ani, va fi inmormantat miercuri, 3 ianuarie 2018, la Cimitirul „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Iasi. Tot aici, in aceste zile, este depus la capela si trupul neinsufletit al acestuia.

Actualul rector al TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, alaturi de echipa de prorectori, membrii Consiliului de Administratie (CA), fosti colegi si angajati care l-au cunoscut au ramas profund indurerati la aflarea vestii tragice.

„Regret nespus ceea ce s-a intamplat, chiar daca astfel a fost curmata o suferinta indelungata. Personal m-am inteles bine cu domnul rector Badea, amandoi provenind din zona facultatilor inrudite (Chimie Industriala, respectiv Textile – n.r.). De altfel, multe dintre deciziile dumnealui in perioada cat a fost prorector, doua mandate, si apoi rector constituie un suport real pentru activitatile manageriale desfasurate astazi in universitate. De altfel, in noiembrie 2016, la initiativa noii conduceri a Politehnicii, i-a fost acordat titlul de Profesor emerit, domnia sa fiind singurul rector care nu primise anterior aceasta distinctie a Politehnicii iesene. Consider ca prin disparitia sa, universitatea noastra a pierdut un nume de referinta. Dumnezeu sa il odihneasca si sa dea putere familiei incercate”, a transmis indurerat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, actualul rector al Politehnicii iesene.

Prof. univ. dr. ing. Nicolae Badea a activat la Catedra de Tehnologie chimica a produselor din piele si inlocuitori. S-a nascut la 20 septembrie 1945, la Ploiesti, judetul Prahova. Devine absolvent al fostului Institut Politehnic Iasi – Facultatea de Chimie Industriala in 1969. Este Doctor in Inginerie Chimica din 1986, tot la fostul Institut Politehnic Iasi.

Ca activitate didactica, acesta era inainte de a iesi la pensie titularul disciplinelor: Principii la prelucrarea pieilor si blanurilor, Tehnologia prelucrarii pieilor si blanurilor 1 si 2, Tehnologia prelucrarii pieilor si blanurilor (Confectii Piele) si Proiectare tehnologica.

Din activitatea stiintifica si a domeniilor de interes în cercetare stiintifica reiese: in calitate de membru al colectivului de cercetare „Ingineria prelucrarii pieilor” din cadrul CCDTT POLYTECH al Universitatii Tehnice, participa la activitatea de cercetare a colectivului catedrei, directionata pe mai multe teme. Acestea sunt: Produse enzimatice obtinute din culturi de microorganisme de interes farmaceutic; Obtinerea agentilor polimeri destinati retanarii pieilor; Obtinerea de compusi polimerici anorganici si hibrizi destinati tratamentelor primare si tertiare ale apelor reziduale rezultate din industria de prelucrare a pieilor; Realizarea de produse cu componenta proteica destinate aplicatiilor industriale, ca vehiculanti ai pulberilor de pigmenti inclusi în recepturile de finisare uscata a pieilor.

În ultima perioada a activitati academice a abordat problematica obtinerii biomaterialelor cu componenta proteica, efectuând studii privind: obtinerea solutiilor coloidate de atelocolagen hipoimunogen, obtinerea a substituentilor ososi injectabili sau obtinerea substraturilor evidate tisular.

Participare la proiecte de cercetare stiintifica reiese din: un proiect Tempus – PHARE, derulate în perioada 1999 – 2003, având o valoare totala de 608.634 euro ca manager de proiect, sase proiecte de cercetare stiintifica internationale în cadrul programului EUREKA, în perioada 2000 – 2006 sau activitate in cadrul programului CEEX – MATNANTECH, 2005-2008. Ca brevete de inventii, rectorul Badea avea opt brevete eliberate si trei cereri de brevet depuse la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).

Citeşte şi Cine este profesorul universitar găsit mort în vila din Iaşi, alături de soţia sa, în ziua de Crăciun