Traian Băsescu, ales preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale din Republica Moldova UPDATE

Traian Băsescu a fost ales președinte de onoare al Partidului Unității Naționale din Republica Moldova, formațiune politică pro-UE lansată de ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru. La congresul extraordinar al partidului, care s-a desfășurat la Chişinău, Traian Băsescu a mers însoţit de o delegație de 10 parlamentari români, anunţă Deschide.md.

25 iun. 2017, 15:08

UPDATE Traian Băsescu a postat pe Facebook fotografii de la congres, precizând că scopul Partidului Unităţii Naţionale din Republica Moldova este unirea cu Moldovei cu România.

„Bucureşti – Chişinău, Unire

O delegaţie a Partidului Mişcarea Populară, partid care are ca obiectiv politic Unirea Republicii Moldova cu România, a participat la Congresul extraordinar al Partidului Unităţii Naţionale din Republica Moldova, partid care, ca şi PMP, are ca obiectiv politic Unirea Republicii Moldova cu România. 

Cu această ocazie, s-a semnat un protocol de colaborare între PMP şi PUN, iar eu am fost ales Preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale. Obiectivul PUN este să canalizeze toate forţele unioniste din Republica Moldova şi din afara frontierelor pentru atingerea obiectivului de reunificare a ţării, punând astfel capăt efectelor pactului Ribbentrop-Molotov”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

 

Partidul Unității Naționale a fost înregistrat săptămâna trecută la tribunal și este condus de fostul Ministru al Apărării din Moldova, Anatol Șălaru, care s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai mari susținători ai integrării în NATO a Moldovei.

PUN își propune să devină principala forță de dreapta și să coaguleze în jurul său toate mișcările unioniste. Liderul său a declarat într-un interviu acordat presei moldovene, zilele trecute că formațiunea sa este „un partid românesc, unionist şi promovăm integrarea în spaţiul euro-atlantic. În acelaşi timp, împărtăşim valorile creștin-democrate: morala creştină, patriotism luminat, dreptate socială, solidaritate, subsidiaritate”. 

Funcția de președinte al PUN rămâne vacantă, până la soluționarea definitivă a dosarului privind retragerea de către președintele Igor Dodon a cetățeniei Republicii Moldova acordate de către fostul șef de stat Nicolae Timofti lui Traian Băsescu și soției acestuia, Maria.

În discursul de la tribuna congresului, Traian Băsescu a menționat că problema aceasta nu ar existat dacă „domnul președinte Dodon nu mi-ar fi suspendat cetățenia Republicii Moldova. Soluția pare a fi scea pe care a găsit-o Partidul Unității Naționale, să devin președinte de onoare. Vă spun sincer, este cea mai mare onoare pe care mi-au putut-o face cetățeni ai Republicii Moldova”, a spus Traian Băsescu, citat de Independent.md.

Traian Băsescu l-a criticat pe Igor Dodon, spunându-le delegaților Congresului că „aveți un președinte care vrea să ducă această bucată de pământ românesc și acest popor de 4 milioane în CSI. Interesant cum poate gândi un politician. Mă întreb ce îi oferă Federația Rusă?! Vrea să ducă acest popor către sărăcia, dictatura din Federația Rusă. Sigur, oferta lui Dodon este spre sărăcie. În timp ce Dodon vrea să ducă ara spre CSI, România oferă tinerilor din Republica Moldova burse în România, repară grădinițe în Moldova”.

În context, Traian Băsescu a vorbit și despre faptul că granița Uniunii Europene și a NATO s-a oprit pe Prut, iar politicienii care vorbesc despre integrarea Republicii Moldova în UE mint, UE fiind concentrată acum pe regiunea Balcanilor. Totodată, fostul președinte român a atras atenția că conform Convenției de la Viena, harta UE poate fi modificată doar pe cale pașnică și în baza voinței poporului. Astfel, acesta a menționat drept obiectiv transferarea graniței UE de pe Prut, pe Nistru.

„Unde vrea să ducă Dodon țara, să fie sluga unei federații ruse care îi ține teritoriul ocupat în Transnistria cu trupe și echipament gata oricând să ocupe RM? Dodon nu înțelege că oferta Federației Ruse pentru Republica Moldova a fost separatismul transnistrean? În contrapunere: România oferă unionism Republicii Moldova, Rusia a oferit secesiune”, a continuat fostul președinte român, menționând că „Putin, deși are un labrador superb, mai are nevoie de un pudel ca Dodon pe care să-l poarte pe la manifestații”.