Traian Băsescu, audiat la Parchetul General într-un dosar privind o retrocedare din perioada în care era primar al Capitalei

Fostul preşedinte Traian Băsescu a plecat de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), după ce a fost audiat timp de aproximativ o oră, în dosarul privind retrocedarea mai multor case din centrul Capitalei, în 2003, când era primar general. Avocatul lui Traian Băsescu a spus că nu există "nicio emoţie" în acest caz pentru că niciodată clientul său nu a încălcat legea.

08 mai 2017, 07:54
Traian Băsescu, audiat la Parchetul General într-un dosar privind o retrocedare din perioada în care era primar al Capitalei

UPDATE. Traian Băsescu nu a dorit să spună ce declaraţii a dat în faţa anchetatorilor, în ce dosar a fost audiat şi dacă a fost pus sub acuzare.

Întrebat dacă îl cunoaşte pe cetăţeanul american Nicholas Jordan, cel căruia i-au fost retrocedate, în 2003, 66 de case în Capitală, Băsescu a spus că nu ştie cine este acesta.

De asemenea, întrebat cum a fost posibil să restituie 66 de case într-o singura zi, Băsescu a spus: „În condiţiile legii”.

Avocatul fostului preşedinte a spus că nu există un dosar penal în cazul clientului său, pentru că acesta nu a încălcat legea.

„Nu exista nicio emoţie, din niciun punct de vedere. Nu există niciun dosar penal intentat dânsului, deoarece există un simplu adevăr: Nu a încălcat niciodată legea”, a adăugat avocatul.

 

Traian Băsescu a venit luni la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), surse judiciare declarând că fostul preşedinte a fost citat pentru a fi audiat într-un dosar privind o retrocedare din perioada în care era primar al Capitalei.

„Nu există vreun act semnat de mine care să fie ilegal”, a declarat fostul preşedinte la intrarea la Parchetul General.

Pe 27 aprilie 2015, Judecătoria Sectorului 5 a confirmat redeschiderea urmăririi penale sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un dosar deschis la plângerea Ioanei Preda, decizia fiind definitivă.

Ioana Preda a declarat atunci că a făcut plângerea în 2008 – 2009 contra lui Traian Băsescu, pentru retrocedarea unor imobile, în 2003, către Nicholas Jordan. Preda a mai precizat că din unul din aceste imobile din sectorul 4 a fost evacuată în urmă cu mai mulţi ani.

Traian Băsescu a retrocedat peste 60 de case într-o singură zi, aceleiaşi persoane. Acest lucru s-a întâmplat în anul 2003, când fostul șef al statului ocupa funcția de primar al Capitalei.

Locatarii caselor retrocedate de Băsescu în 2003, PROTEST în stradă VIDEO

Nicholas Jordan, un român care a obţinut cetăţenie americană, a pretins că este fiul unui fost senator din perioada interbelică, ce ar fi deţinut toate casele donate ulterior statului român. El a devenit brusc beneficiarul uriaşei averi din apropierea centrului Capitalei. Pe strada Şerban Vodă din Capitală se află mai multe case vechi, construite de către un fost politician din perioada interbelică, Iordache Minciulescu. Chiriaşii spun că locuiesc de zeci de ani în aceste case. Le-au primit în chirie după ce Minciulescu le-ar fi donat statului român. Situația s-a schimbat însă radical în 2003, când la uşa lor a venit Nicholas Jordan. Acesta pretindea că e Nicolae Minciulescu, moştenitorul familiei care a deţinut casele. Oamenii spun că Traian Băsescu, primarul Capitalei de la acea vreme, ar fi semnat retrocedările fără a i se face dovada că Nicholas Jordan era cu adevărat cine se pretindea. 

Dosarul a fost însă clasat în urmă cu 7 ani.