Traian Băsescu: Delegarea lui Cioloş la Consiliul European, O GREŞEALĂ. Iohannis fuge de răspundere

Liderul MP Traian Băsescu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că delegarea premierului Dacian Cioloş la Consiliul European  din 17-18 decembrie 2015, de la Bruxelles, este "o greşeală", explicând că un premier "cu un mandat scris are mici posibilităţi de negociere".

08 dec. 2015, 13:11
Traian Băsescu: Delegarea lui Cioloş la Consiliul European, O GREŞEALĂ. Iohannis fuge de răspundere

Fostul preşedinte Traian Băsescu a spus că reuniunea Consiliului European de iarnă este dedicat politicii externe.

În aceste condiţii, delegarea participării către  premierul Dacian Cioloş este inoportună şi arată că domnul preşedinte Iohannis fuge de asumarea răspunderii într-un moment dificil.

Vă pot spune care sunt marile dezavantaje ale participării premierului. Aoclo ai nevoie de un om care să aibă un mandat extrem de flexibil, pentru că poţi să-ţi atingi obiectivul pe o temă, poţi să ratezi obiectivul pe o altă temă, dar trebuie să ai capacitate de negociere. Dacă cedezi la un punct să poti cîştiga să-şi atingi obiectivul la un alt punct.

Or un premier cu un mandat scris are mici posibilităţi de negociere. Cred că este  o greşeală„, a spus Traian Băsescu.

CITEŞTE ŞI Dacian Cioloş, în Parlament. Cu ce mandat merge premierul la Bruxelles

Fostul preşedinte a precizat că, la reuniunea de la Bruxelles, ar putea fi discutată „crearea sistemului automat de repartizare a migranţilor”.

„Adică să ramână în sarcina Comisiei repartizarea numărului de migranţi pentru fiecare ţară. Iarăşi, lucru inacceptabil şi România trebuie să aibă o opoziţie totală faţă de acest sistem. Nu ar mai fi un sistem de consultare cu ţara care urmează să primească migranţi, ci un anunţ făcut de Jean-Claude Juncker şi eventual o adresă.

Aici  riscurile sunt majore, iar România trebuie să profite de discutarea subiectului pentru a spune că nu acceptă decât cotă zero. S-a făcut o eroare atunci când s-a acceptat de către România principiul cotelor. Această poziţie trebuie reînnoită cu o poziţie tranşantă a României”, a explicat fostul preşedinte

Klaus Iohannis l-a delegat pe prim-ministrul Dacian Cioloș să participe la reuniunea Consiliului European, de la Bruxelles, din perioada 17-18 decembrie 2015.

Administrația Prezidențială a precizat că președintele și-a delegat atribuția de participare la Consiliul European, ca urmare a funcției sale de reprezentare în statul român, dar și în baza principiului cooperării loiale dintre autoritățile statului, așa cum a fost interpretat de Curtea Constituțională.