Traian Băsescu: Nu susţin prag pentru abuzul în serviciu, va permite multor ticăloşi să scape. PMP nu votează Legile justiţiei

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Traian Băsescu, a afirmat vineri, la Sinaia, că nu susţine introducerea unui prag pentru infracţiunea de abuz în serviciu, deoarece o astfel de măsură ar ”permite multor ticăloşi să scape”. În schimb, a precizat că direşte definirea acestei infracţiuni, ”transparent”. în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia.

02 feb. 2018, 16:35
Traian Băsescu: Nu susţin prag pentru abuzul în serviciu, va permite multor ticăloşi să scape. PMP nu votează Legile justiţiei

Preşedintele PMP Traian Băsescu a afirmat, vineri, la Sinaia, că modificarea legilor justiţiei aduce şi ”câteva lucruri bune”, cum ar fi separarea carierei magistraţilor, consolidarea Inspecţiei Judiciare, înfiinţarea unei structuri speciale care să îi ancheteze pe procurori şi judecători, dar afirmă că nu e ”treba” PMP să ”treacă legile PSD-ului”.

”Vă pot spune de pe acum că nu sunt de acord cu prag la abuzul în serviciu. Pragul va permite foarte multor ticăloşi să scape. Pe de altă parte, susţin fără rezerve definirea abuzului în serviciu şi a modificărilor de la Codul Penal în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia”, a declarat Traian Băsescu, vineri, la Sinaia, la finalul şedinţei Consiliului Naţional Executiv al Partidului Mişcarea Populară.

Întrebat dacă este de părere că actuala putere politică va lua în calcul modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă a prevederilor privind această infracţiune, Băsescu a spus că îşi doreşte ca toate modificările la Codul Penal să se facă transparent.

”Vreau să cred că nu (se va schimba legea privind abuzul în serviciu prin Ordonanţă de Urgenţă – n.r.). Vreau să cred că aducerea în limite constituţionale a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală se va face legal, transparent, pentru că în primul  rând sunt circa 60 de articole care au fost constatate a fi neconstituţionale de către Curtea Constituţională. Aceste articole trebuie corectate” a mai spus Traian Băsescu. 

Traian Băsescu: Legile justiţiei aduc câteva lucruri bune. PMP nu le va vota, nu e treaba noastră să trecem legile PSD-ului

”Când spunem legile justiţiei foarte mulţi le confundă cu Codul Penal sau Codul de Porcedură Penală. Ceea ce a trecut prin Parlament reprezintă legile de funcţionare a Justiţiei şi PMP-ul a votat împotrivă din două  motive. Unu: pentru că s-au lucrat într-o comisie care nu respectă structura Parlamentului, adică s-a creat o structură specială, cu un preşedinte nefericit ales, care a dat sentimentul de neîncredere încă de la început, lucru pe care nu vi-l spun dumneavoastră acum, l-am spus de la microfonul Parlamentului. Al doilea motiv pentru care nu le-am votat şi nu le vom vota nici după ce se vor corecta observaţiile făcute de Curtea Cosntituţională este că suntem în opoziţie. Nu e treaba noastră să trecem legile PSD-ului. Pe fond, însă, sunt câteva lucruri bune pe care aceste legi le aduc, fără să fie perfecte, şi acesta este încă un motiv pentru care nu le vom vota” a spus Traian Băsescu, vineri, la Sinaia, după încheierea şedinţei Consiliului Naţional Executiv al Partidului Mişcarea Populară.

Printre ”lucrurile bune”, Traian Băsescu enumeră reglementarea carierei magistraţilor prin impunerea unor praguri de vechime pentru trecerea la un nivel profesional superior, separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor, faptul că procurorul nu va mai fi aşezat în sala de judecată ”pe piedestal”, la acelşi nivel cu judecătorul, dar şi schimbările privind Inspecţia Judiciară.

În ceea ce priveşte schimbările organismul de control de la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, Băsescu susţine că acestea sunt benefice şi că au rolul de a consolida Inspecţia Judiciară.

”Un alt lucru pe care-l consider bun este consolidarea Inspecţiei. Inspecţia Judiciară va avea, dacă aceste legi vor fi promulgate, un preşedinte care îşi câştigă postul prin concus şi care nu va mai putea fi nici numit, nici schimbat după cum vrea CSM-ul. Un alt lucru foarte important: se separă apele în CSM. Problemele procurorilor le discută procurorii, de la  probleme disciplinare până la probleme de avansare, iar problemele judecătorilor le discută secţia de judecători a CSM-ului” a mai afirmat Traian Băsescu.

Liderul PMP s-a arătat de asemenea de acord cu înfiinţarea unei structuri speciale care să îi ancheteze pe magistraţi, arătând că judecătorii ar fi putut şi influenţaţi în procesele pe care le judecau de către procurorii de la DNA, în sensul că judecătorul ar fi resimţit presiune generată de teama că procurorul ar fi putut cere anchetarea sa.

”Un lucru care-mi pare foarte important este legat de mutarea structurii de anchetă a procurorilor şi judecătorilor din DNA la Parchetul general.  Pentru că este normal ca anchetarea pentru fapte penale a judecătorilor şi procurorilor să se facă de cea mai înaltă instanţă de parchet şi mai ales o instanţă care rar apare în instanţe. Parchetul general nu-i nici DIICOT, nici DNA să se ducă foarte frecvent în instanţă şi s-a luat un element de posibilă presiune asupra judectorului, pentru că atunci  când era procurorul DNA în sală, judecătorul se gândea nu cumva pune pe cei de la anchete să îmi facă un dosar de negijenţă în serviciu  sau abuz în serviciu şi să fiu suspendat din magistratură? Şi atunci, procurorul DNA genera o presiune pe judecător” a mai spus Traian Băsescu.