Traian Băsescu vrea „justiţie restaurativă”: Am făcut o maşinărie de distrus oameni

Traian Băsescu a declarat, marţi, la dezbaterile din Comisia juridică a Senatului privind Legea graţierea, că justiţia din România are acum un caracter punitiv exagerat, fiind o "maşinărie de distrus oameni". El a arătat că trebuie să trecem la o "justiţie restaurativă".

25 apr. 2017, 12:14
Traian Băsescu vrea „justiţie restaurativă”: Am făcut o maşinărie de distrus oameni

„La noi justiţia are un caracter punitiv exagerat. Şi decizia pilot de azi, a CEDO, trebuie să ne îndrepte către schimbarea modului de a face justiţie, să trecem la o justiţie restaurativă. Justiţia punitivă vizează încarcerarea oamenilor şi nu rezolvarea problemelor cu societatea”, a spus Băsescu.

„Ce faci după ce cineva a stat 5 ani în penitenciere? Nu mai are familie, nu mai are cine îngriji copii întotdeauna, e un om distrus după 5 ani în puşcăriile noastre. Ăsta e adevărul, dacă îl suportă procuratura. Am făcut o maşinărie de distrus oameni, nu de recuperare a lor pentru societate. Votul e la comisie, dar eu rămân cu conştiinţa împăcată că am spus”, a adăugat Băsescu.

El a arătat că pedeapsa penală medie în UE este de 9 luni, iar în România este de 7 ani, şi a subliniat că în UE se pune accent pe recuperarea prejudiciului, dar şi a omului.

„Aș atrage atenția că pedeapsa penală medie în UE este de 9 luni, la noi este de 7 ani. Nu avem o cifră oficială a anului trecut, dar pedeapsa medie în UE este de nouă luni, pentru că se pune accent nu numai pe recuperarea prejudiciului și pe recuperarea omului. (…) Am fabricat, am făcut o mașinărie de distrus oameni și nu o mașinărie de recuperare a lor pentru societate”, a susținut Băsescu.