David Sinclair susţine că o masă pe zi este suficientă la vârsta de 50 de ani. În cadrul unui podcast, acesta a explicat că cheia longevității stă în activarea genelor care susțin supraviețuirea și repararea celulară – în special sirtuinele, gene declanșate prin post intermitent, efort fizic intens și expunere moderată la stresuri precum frigul. Potrivit acestuia, pe măsură ce îmbătrânim, organismul nostru nu mai are nevoie de același aport caloric, iar restricția alimentară poate declanșa procese regenerative puternice, transmite rador.ro.
„Avem gene în corpul nostru care ne protejează împotriva daunelor și ne mențin tineri. Printre acestea se numără sirtuinele, care pot fi activate de condiții stresante precum postul, exercițiile fizice intense sau expunerea la frig. Prin urmare, a nu mânca în anumite ore ale zilei sau chiar reducerea aportului caloric în general activează această rețea genetică de supraviețuire”, susţine David Sinclair.
Un studiu publicat în Metabolism Clinical and Experimental a arătat că alimentația limitată la o singură masă pe zi a dus la scăderi în greutate și îmbunătățiri ale nivelului de colesterol. Totuși, unii participanți au simțit mai multă foame și stres (cortizol ridicat), mai ales în fazele inițiale ale schimbării. David Sinclair subliniază că acest regim nu este universal valabil și că trebuie adaptat în funcție de starea de sănătate a fiecărei persoane, dar consultarea unui medic este esențială înainte de a începe un astfel de plan alimentar.
„Motivul pentru care postul, exercițiile fizice și alți factori de stres moderat funcționează este pentru că activează programele de supraviețuire în organism. Aceste programe repară ADN-ul, reduc inflamația, îmbunătățesc metabolismul și, în cele din urmă, încetinesc îmbătrânirea. Dorim ca organismul să intre în modul de supraviețuire. Aceasta activează apărarea internă care luptă împotriva îmbătrânirii și a bolilor”, a mai precizat David Sinclair.
Pe lângă alimentație, alte obiceiuri care ajută la longevitate sunt evitarea fumatului și alcoolului în exces, exercițiile fizice regulate și intense, expunerea intermitentă la frig sau saună, un somn odihnitor și constant.