Tribunalul București a suspendat demolarea Cathedral Plaza. Valoarea acesteia este estimată la 100 de milioane de euro

Tribunalul București a dispus astăzi suspendarea Dispoziției 1454/20.07.2022 a primarului general Nicușor Dan, prin care se intenționa demolarea în mod abuziv a clădirii Cathedral Plaza.

03 oct. 2022, 23:19
Tribunalul București a suspendat demolarea Cathedral Plaza. Valoarea acesteia este estimată la 100 de milioane de euro

Reprezentanții proprietarului Cathedral Plaza a făcut astăzi anunțul că, pentru momen, demolarea clădirii a fost suspendată. „Suspendarea efectelor dispoziției Primarului Generasl reprezintă o soluție firească și necesară într-un stat de drept, fiind conformă cu cele dispuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în decembrie 2018, când a respins cererea vecinilor ARCB de condamnare a Statului român pentru întârzierea procedurilor de demolare, solicitate de aceștia fără drept”, au declarat reprezentanți companiei.

Nicușor Dan a anunțat în data de 20 iulie că a semnat dispoziția de demolare a clădirii Cathedral plaza. În aceeași zi a declarat că „procedura va începe în următoarea săptămână, iar costurile estimate sunt în jur de 5-6 milioane de euro, bani care vor fi apoi recuperați de la proprietar”.

Citește și: Nicuşor Dan a semnat dispoziţia pentru demolarea Cathedral Plaza

Clădirea de birouri a fost construită în perioada 2006-2010 și este deținută de Millenium Business Developement SRL și a fost evaluată la aproximativ 100 miliioane de euro. Imobilul se află la intersecția dintre străzile General Berthlot și Luterană.

Plângere penală pe numele lui Nicușor Dan

Proprietarul Cathedral Plaza a anunțat în comunicatul de presă că a înregistrat  și o plângere penală împotriva  Primarului General al Bucureștiului pentru abuz în serviciu și alte fapte conexe în legătură cu dispoziția din 20 iulie.

Proprietarul va solicita în istanță daune echivalente valorii investițiilor sale, atât de la Municipiul de la București, cât și de la Nicușor Dan.

Citește și: Cât va plăti Primăria Capitalei pentru a demola Cathedral Plaza, clădirea-mastodont din București. Cum plănuiește Nicușor Dan să recupereze banii publici

„Abuzul actual al primarului general Nicușor Dan ne forțează să luăm atitudine și să luptăm cu toate mijloacele legale disponibile pentru a proteja clădirea. Am decis în același context să înaintăm mai multe petiții formalizate către autoritățile publice din România cu atribuții în acest conflict pentru că toate aceste instituții și autorități au susținut și au făcut posibil proiectul Cathedral  Plaza, fiind obligate să intervină pentru a preîntâmpina un dezastru atât legal cât și faptic”, au adaugat reprezentanții.