Tudose: Trecerea contribuțiilor la angajat este o măsură bună. Toată lumea are de câştigat. Iohannis: Salariatul câştigă 3 lei

Trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat este o măsură fiscală bună, prin care toată lumea are de câștigat, a declarat joi, la Deva, premierul Mihai Tudose.

02 nov. 2017, 13:35
Tudose: Trecerea contribuțiilor la angajat este o măsură bună. Toată lumea are de câştigat. Iohannis: Salariatul câştigă 3 lei

Potrivit acestuia, sindicatele care se opun acestei măsuri pleacă de la premise greșite, primul-ministru afirmând că problema a mai fost discutată marți în ședința Consiliului Tripartit: Guvern, sindicate, patronate.

„O parte dintre sindicate a fost foarte vehementă împotriva acestor măsuri, ajungând, cu o logică strâmbă, plecând de la o premisă greșită, până la faptul că închidem țara și n-o să mai muncească nici albinele. Mă iertați, dar nu mai suportăm lipsa de argumentație. Ei emit axiome. Noi le spunem cifrele în față, domniile lor spun că nu este adevărat, au ei alte calcule”, a spus premierul Mihai Tudose.

Pe de altă parte, șeful Guvernului a arătat că la aceeași ședință reprezentanții oamenilor de afaceri au precizat că nu vor scădea salariile angajaților, menționând că schimbările preconizate le ușurează munca.

„Reprezentanții patronatelor au spus că nu vor scădea lefurile, că sunt de acord cu aceste schimbări, le ușurează și lor munca, vor putea să plătească mai bine niște angajați, fără să suporte ei mai mult. Încercăm să vedem ce este în spatele acestei încăpățânări de a recunoaște realitatea, că de fapt nu suferă nimeni și e o măsură bună prin care toată lumea are de câștigat”, a menționat Mihai Tudose.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, și premierul Mihai Tudose s-au aflat joi într-o vizită în județul Hunedoara, prilej cu care cei doi s-au întâlnit cu angajații și sindicatele de la termocentrala Mintia și cu oamenii de afaceri membri ai Camerei de Comerț și Industrie Hunedoara.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Dacă aplicăm măsurile anunţate de guvern la salariul mediu net de 2.335 lei, salariatul câştigă fix 3 lei

„Nimic nu se schimbă în buzunarul românului. Am făcut un calcul, folosind, sigur, datele comunicate public. Și ca să nu fiu acuzat că folosesc un exemplu de salariu foarte mic sau foarte mare, am făcut un calcul pe salariul mediu brut pe economie, care în momentul de față este 3.329 de lei – atenție, mediu brut.

Cineva care are acest salariu mediu brut câștigă net acum 2.335 de lei, deci atât primește românul care câștigă mediu brut pe economie.

Aplicăm măsurile propuse de Coaliția PSD-ALDE și implementate cu mult entuziasm, se pare, de Guvern. Facem un calcul și ce credeți că găsim, dacă pornim de la premisa că angajatorul este de bună credință și nu vrea să-i scadă venitul sau salariul angajatului?

Ei, iată că la un total cost al angajatorului care acum este de 4.086 de lei, și care rămâne 4.086 de lei, salariatul câștigă acum în plus fix 3 lei.

Deci marea revoluție fiscală făcută de PSD-ALDE aduce unui om care a câștigat sau care câștigă acum 2.335 de lei încă 3 lei în plus. Este caraghios”, a spus şeful statului.