Turcia denunţă o nouă încălcare a spaţiului său aerian de un avion militar rus. Ambasadorul rus, convocat de urgenţă

Turcia l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Ankara pentru a-i comunica "condamnarea fermă" a faptului că un avion rus i-a încălcat spațiului aerian, a anunțat sâmbătă MAE turc, denunțând "o atitudine iresponsabilă", relatează AFP și Reuters.

30 ian. 2016, 17:50
Turcia denunţă o nouă încălcare a spaţiului său aerian de un avion militar rus. Ambasadorul rus, convocat de urgenţă

„Un avion Su-34 din aviația rusă a încălcat spațiul aerian la ora locală 11.46 ieri (vineri, 09.46 GMT — n.r.)”, a precizat ministerul într-un comunicat.

„Subliniem încă o dată că Rusia poartă întreaga responsabilitate a oricăror consecințe grave care ar putea decurge dintr-o astfel de atitudine iresponsabilă„, a adăugat ministerul, subliniind că Ankara cere Rusiei „să acționeze cu responsabilitate”.

Citeşte şi: Cazul avionului rus doborât de Turcia. Erdogan: Ne dorim să nu se fi întâmplat. Sper ca aşa ceva să nu se mai repete

„Facem un apel clar către Federația Rusă să nu violeze spațiul aerian turc, care este și spațiul aerian al NATO”, se mai menționează în comunicat.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat şi el, sâmbătă, Rusia să acţioneze „în mod responsabil” şi să respecte „deplin” spaţiul aerian al Alianţei Nord-Atlantice, imediat după ce Ankara a anunţat că un avion rus de vânătoare de tip Su-34 i-a încălcat vineri spaţiul aerian.

„Îndemn Rusia să acţioneze în mod responsabil să să respecte deplin spaţiul aerian NATO”, declară Stoltenberg, citat într-un comunicat.

„Rusia trebuie să adopte toate măsurile necesare pentru a se asigura că asemenea încălcări nu se repetă”, îndeamnă secretarul general al Alianţei.

Acest avertisment intervine la două luni după ce un bombardier rus a fost doborât de aviația turcă deasupra frontierei siriene, provocând o gravă criză diplomatică între Moscova și Ankara, care au poziții divergente în conflictul din Siria.

Rusia susține regimul lui Bashar al-Assad, în timp ce Turcia apreciază că plecarea acestuia este necesară pentru soluționarea conflictului, scrie Agerpres.