EXPLOZIE SINUCIGAŞĂ la Istanbul. Erdogan spune că atacatorul este sirian. Reuniune de CRIZĂ la Ankara

Preşedintele Erdogan a informat că atacatorul sinucigaş d ela Istanbul este de origine siriană. Premierul turc Ahmet Davutoglu a convocat marți o reuniune de criză la Ankara după explozia de la Istanbul produsă în cursul dimineții și soldate cu cel puțin 10 morți și 15 răniți.

12 ian. 2016, 11:48
EXPLOZIE SINUCIGAŞĂ la Istanbul. Erdogan spune că atacatorul este sirian. Reuniune de CRIZĂ la Ankara

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, marţi duupă-amiază că atacatorul sinucigaş este un bărbat sirian.

La reuniunea de criză a Guvernului de la Ankara iau parte principalii oficiali turci din domeniul securității, printre care ministrul de interne Efkan Ala și șeful Serviciului de informații turc (MIT) Hakan Fidan, a precizat o sursă guvernamentală turcă.

Șeful guvernului turc ‘a fost în prealabil informat despre evoluțiile’ de la Istanbul de către ministrul de interne.

Explozia s-a produs la ora locală 10:18 (8:18 GMT) și a fost auzită până în piața Taksim, situată la câțiva kilometri depărtare de Sultanahmet, conform unui martor citat de AFP.

Autoritățile bănuiesc că deflagrația este de origine ‘teroristă’, conform unui oficial guvernamental turc. Postul de televiziune CNN Turk a relatat că printre răniți se află turiști germani și norvegieni.

Citeşte şi Turcia: EXPLOZIE SINUCIGAŞĂ în centrul Istanbulului, în Piaţa Sultanahmet. Cel puţin 10 morţi şi 15 răniţi VIDEO

Deflagrația a survenit la un an după ce o femeie s-a aruncat în aer în apropierea unei secții de poliție din piața Sultanahmet, incident soldat cu moartea unui polițist. Atentatul a fost inițial revendicat de o grupare de extremă stânga, dar ulterior s-a dovedit că la originea sa s-au aflat militanți islamiști.

În urmă cu câteva luni, un dublu atentat sinucigaș a dus la moartea a 103 persoane în fața gării centrale din Ankara. Acest atac, cel mai grav survenit pe teritoriul turc, a fost atribuit grupării Statul Islamic. Un alt atac cu bombă a fost comis anul trecut de gruparea jihadistă în orașul turc Suruc, situat în apropierea graniței cu Siria.