Turcia: Poliţişti ARESTAŢI în dosarul INTERCEPTĂRILOR telefonice ilegale ale lui Erdogan

Autorităţile turce au efectuat marţi un nou val de arestări în rândul poliţiei în cadrul anchetei privind interceptările ilegale ale conversaţiilor telefonice ale lui Recep Tayyip Erdogan, pe atunci prim-ministru al ţării, informează media turce citate de AFP, citată de Agerpres.

21 oct. 2014, 09:25
Turcia: Poliţişti ARESTAŢI în dosarul INTERCEPTĂRILOR telefonice ilegale ale lui Erdogan

Acţiunea vizează un grup de 18 persoane, printre care fostul responsabil al serviciilor de informaţii ale poliţiei naţionale, Omer Altiparmak, şi fostul şef adjunct al poliţiei din Ankara, Lokman Kircili, precizează cotidianul Hürriyet pe site-ul său de internet.

La finalul precedentelor operaţiuni de acest tip, mai multe zeci de poliţişti, între şi unii de rang înalt, au fost inculpaţi şi încarceraţi în cadrul acestei afaceri pentru ‘constituirea şi conducerea unui grup infracţional’.

Toţi aceşti funcţionari sunt acuzaţi de guvernul conservator cu rădăcini islamiste că sunt apropiaţi ai mişcării religioase a predicatorului musulman Fethullah Gülen.

Citeşte şi Turcia: Scriitor aruncat în închisoare pentru că l-a „insultat” pe preşedinte

Recep Tayyip Erdogan îi reproşează fostului său aliat, care trăieşte în SUA din 1999, că a manipulat pentru a-i face rău o anchetă deschisă în decembrie 2013 asupra unui vast scandal de corupţie în care Erdogan şi anturajul său erau implicaţi.

Majoritatea elementelor acuzării care îl viza pe fostul prim-ministru şi echipa sa ministerială a fost obţinută prin intermediul interceptărilor, care au fost publicate pe reţelele sociale.

În fruntea guvernului din 2003, Erdogan, în vârstă de 60 de ani, a fost ales preşedinte al ţării în august.

În cadrul acestei afaceri de corupţie, regimul turc a efectuat mai multe valuri de epurări care au vizat mii de poliţişti şi magistraţi, cei care au condus primele investigaţii. Între timp, justiţia turcă a abandonat urmărirea în instanţă a majorităţii persoanelor apropiate puterii, notează AFP.