Turcia suspendă temporar Convenţia Europeană privind Drepturile Omului

Turcia va suspenda temporar Convenția Europeană privind Drepturile Omului, în urma declarării în țară a stării de urgență, luând exemplul Franței, a declarat joi vicepremierul turc Numan Kurtulmus, potrivit postului de televiziune NTV, transmite Reuters.

21 iul. 2016, 11:57
Turcia suspendă temporar Convenţia Europeană privind Drepturile Omului

Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat miercuri introducerea stării de urgență pentru trei luni, în urma tentativei de lovitură de stat din seara zilei de 15 iulie, afirmând că astfel autoritățile vor putea să acționeze mai eficient pentru a-i aduce pe cei vinovați în fața justiției.

Numan Kurtulmus a adăugat că starea de urgență din Turcia ar putea fi ridicată după o lună — o lună și jumătate. El a identificat ‘probleme structurale și individuale’ în timpul loviturii de state eșuate și a precizat că în prezent se fac eforturi pentru restructurarea armatei turce.

Turcia urmează astfel exemplul Franţei, care după atacurile teroriste de pe 13 noiembrie a decis suspendarea aplicării Convenției Europene a Drepturilor Omului. Guvernul francez a invocat articolul 15 din Convenție, ce menționează posibilitatea unei derogări excepționale privind aplicarea ei în caz de război sau de alt pericol public ce amenință existența unei națiuni. 

Statele care invocă articolul 15 din Convenție pot decide unilateral suspendarea aplicării acesteia în circumstanțele speciale menționate, fără avizul Consiliului Europei, singura obligație formală a guvernelor fiind ca această organizație să fie informată în prealabil. Însă Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care este garanta respectării Convenției, va putea să se pronunțe asupra temeiului derogării dacă va fi sesizată pentru cazuri precise în care autoritățile turce ar fi acuzate de încălcarea drepturilor fundamentale.