Ucraina cere comunităţii internaţionale să nu recunoască Crimeea sau viitorul său acord cu Rusia

Ministerul ucrainean de Externe a cerut marți comunității internaționale să nu recunoască "Republica Crimeea", proclamată luni de autoritățile separatiste din peninsulă, și niciun acord pe care aceasta l-ar putea încheia.

RomaniaTV.net
18 mart. 2014, 10:00
Ucraina cere comunităţii internaţionale să nu recunoască Crimeea sau viitorul său acord cu Rusia

Autoritățile separatiste din republica autonomă din sudul Ucrainei au cerut alipirea la Rusia, care urmează să fie aprobată printr-un acord între Moscova și „statul lor”.

„Având în vedere că independența Crimeei a fost proclamată de un organism nelegitim în urma unui referendum neconstituțional, ce a avut loc cu încălcarea grosolană a normelor europene, Ministerul de Externe al Ucrainei adresează tuturor membrilor comunității internaționale o cerere presantă de a se abține să recunoască pe plan internațional «Republica Crimeea»”, se menționează într-un comunicat postat pe site-ul diplomației Kievului.

Citeşte şi Putin A APROBAT proiectul Acordului privind aderarea Crimeei la Federaţia Rusă

Dreptul internațional în vigoare interzice statelor să recunoască „pseudostate” sau „orice situație, acord sau aranjament” consecutive creării lor, „dacă aceasta rezultă în urma utilizării ilegale a forței”, declară MAE ucrainean, într-o aluzie la acordul care se pregătește cu Rusia.

Ministerul de Externe al Ucrainei acuză Rusia că a utilizat „forța și amenințarea cu recurgerea la forță” pentru a sprijini proclamarea independenței Crimeei.

Citeşte şi UCRAINA şi-a rechemat ambasadorul din Rusia după referendumul din Crimeea

„Ținând cont de statutul de putere nucleară al Rusiei”, acest proces „are un caracter deosebit de periculos pentru integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru pacea și securitatea internațională pe ansamblu”, se mai afirmă în comunicat.

Președintele rus Vladimir Putin și Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) și-au exprimat deja sprijinul pentru alipirea Crimeii la Rusia, în pofida condamnărilor și sancțiunilor din partea Occidentului.

Citeşte şi REFERENDUM CRIMEEA: Vladimir Putin a semnat DECRETUL prin care recunoaşte INDEPENDENŢA Crimeei