UCRAINA şi-a rechemat ambasadorul din Rusia după referendumul din Crimeea

Ucraina și-a rechemat luni ambasadorul de la Moscova după referendumul organizat duminică în Crimeea care a aprobat alipirea sa la Rusia, informează luni AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
17 mart. 2014, 15:12

„Având în vedere situația din Crimeea și necesitatea de a discuta unele aspecte internaționale ale crizei, Ucraina și-a rechemat pentru consultări ambasadorul din Rusia, Volodimir Elcenko”, a anunțat Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Totodată, serviciul de presă al Ambasadei Ucrainei în Rusia a declarat că diplomații ucraineni și ruși se vor afla în continuare în contact, informează Xinhua.

Kievul și Moscova s-au aflat în ultimele săptămâni într-un impas cu privire la viitorul Crimeii, care în cursul zilei de luni și-a declarat independența față de Ucraina și i-a cerut Kremlinului acordul de a se alătura Federației Ruse ca o nouă republică.

Un proiect de lege privind ruperea relațiilor diplomatice cu Federația Rusă și denunțarea tratatelor ucraineano-ruse a fost înregistrat luni la secretariatul Radei Supreme (parlamentul unicameral), la inițiativa deputatului Oleg Liașko, liderul Partidului Radical, informează ITAR-TASS, citată de Agerpres

Același proiect de lege care prevede ruperea relaţiilor diplomatice cu Federaţia Rusă conține şi o solicitare privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană și NATO, indică agenția de presă menționată.

Astfel, potrivit textului, președintelui interimar Oleksandr Turcinov i se cere să declare „pregătire de luptă completă pentru forțele armate, mobilizarea generală a rezerviștilor și crearea unităților de voluntari”. Documentul mai stipulează ca Ucraina să ceară guvernelor SUA și statelor membre NATO „acordarea de ajutor material și asistență tehnică sub forma de echipamente moderne militare și arme”; „ruperea relațiilor diplomatice cu Rusia” și instituirea regimului de vize pentru ruși.

Autorul proiectului mai propune denunțarea Tratatului de bază dintre Ucraina și Federația Rusă și a tuturor acordurilor privind staționarea Flotei Rusiei în Crimeea. Nu în ultimul rând, Ucraina şi-a rechemat luni ambasadorul de la Moscova, în urma referendumului din Crimeea care a aprobat alipirea peninsulei la Rusia, transmite AFP.

„Având în vedere situația din Crimeea și necesitatea de a discuta unele aspecte internaționale ale crizei, Ucraina și-a rechemat pentru consultări ambasadorul din Rusia, Volodimir Elcenko”, a anunțat Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe într-un comunicat. Totodată, serviciul de presă al Ambasadei Ucrainei în Rusia a declarat că diplomații ucraineni și ruși se vor afla în continuare în contact, informează Xinhua.

De asemenea, Turcinov propune stabilirea taxei de tranzit pentru gazele rusești pe teritoriul Ucrainei în valoare de 500 de dolari la mia metri cubi, iar în cazul unui refuz din partea Federației Ruse de a plăti această sumă, suspendarea imediată a tranzitului de gaze.

Se propune suspendarea difuzării canalelor de televiziune și de radio rusești și distribuirea de publicații tipărite, care „sunt folosite ca instrumente de propagandă împotriva Ucrainei”.

Forțele de ordine sunt invitate să „ia măsuri dure pentru a stăvili toate acțiunile separatiste” în estul Ucrainei, iar Ministerul Justiției și Parchetul să inițieze procedura de interzicere a Partidului Comunist și a Partidului Regiunilor, al fostului președinte Viktor Ianukovici.

Oleg Liașko, cunoscut pentru atitudinea sa radicală, propune ca acei cetățeni ucraineni care participă la „manifestații separatiste” să fie declarați „complici ai ocupantului” și să fie privați de cetățenia ucraineană și urmăriți penal pentru trădare de stat. Mai mult, el propune instituirea pedepsei cu moartea pentru „dezertori”, „sabotori, hoți, criminali și spioni”.