UE, în pericol. Germania poate scufunda blocul comunitar

O mare parte a germanilor manifestă sentimente de frustrare profundă, considerându-se a fi "victime" ale monedei euro. În acest context, Germania ar putea să renunţe la moneda unică europeană şi să relanseze  marca germană.

16 aug. 2018, 15:00
UE, în pericol. Germania poate scufunda blocul comunitar

Din ce în ce mai mulţi germani se consideră a fi „victime” ale monedei euro şi înclină să reintroducă marca germană ca monedă naţională. Specialiştii în economie sunt însă îngrijoraţi de această informaţie şi avertizează că ar putea avea consecinţe majore dacă măsura se va aplica, ajungându-se până la destrămarea blocului comunitar, arată studiul specialistului Dr Robert Hancké, de la London School of Economics.

Studiul specialiştilor arată că „în calitate de cea mai puternică economie din zona euro, Germania este singura ţară care ar putea să renunţe la moneda unică europeană”. Există şi „unii dintre cetăţenii germani, dar şi politicieni care ar fi de acord cu renunţarea la moneda euro şi revenirea la marcă, ei susţinând că se simt forţaţi, în prezent, să susţină economiile mai puţin performante din Europa.

Potrivit cercetărilor, Germania este „economia dominantă” din zona euro, reprezentând 27% din PIB-ul total al eurozonei, iar Germania are şi un surplus la buget de 1.5 milioane de euro.

O eventuală ieşire a Germaniei din zona euro ar putea provoca un colaps al monedei unice europene şi ar destabiliza întrega Uniune Europeană, mai avertizează studiul. Acesta explică faptul că multe dintre economiile nordice ar putea să întoarcă spatele uniunii monetare şi economice şi să adere la blocul monedei germane – marca germană.

Nu în ultimul rând, prăbuşirea monedei euro ar avea un impact serios asupra consensului politic care a dominat Europa după cel de-al doilea război Mondial.

Părerile sunt împărţite deocamdată. „Uniunea Europeană ar putea să se îndrepte către mai multă integrare, mai mult risc şi mai multă coeziune a politicilor monetare şi economice, care s-au dovedit a fi mai degrabă nesustenabile. Astfel, opţiunile sunt numai două: mai multă integrare sau dezmembrare!”