Un băieţel afgan de 4 ani UCIS de soldaţii americani provoacă noi tensiuni între Washington şi Kabul

Trupele americane au ucis un băiat în vârstă de patru ani într-un accident pe care preşedintele afgan, Hamid Karzai, l-a condamnat cu vehemenţă şi care a provocat noi tensiuni în relaţiile dintre Washington şi Kabul, notează AFP, citată de Agerpres

RomaniaTV.net
10 ian. 2014, 22:01
Un băieţel afgan de 4 ani UCIS de soldaţii americani provoacă noi tensiuni între Washington şi Kabul

Incidentul a avut loc într-un moment în care cele două ţări negociază un acord care să permită unei părţi a trupelor americane să rămână în Afganistan după retragerea forţelor NATO până la sfârşitul anului.

„Condamnăm în modul cel mai ferm asasinarea acestui băiat”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Kabul, Aimal Faizi. „Am cerut încetarea totală a operaţiunilor militare în zonele rezidenţiale. Această cerere nu a fost luată în serios de forţele străine, având ca rezultat victime în rândul civililor, printre care femei şi copii”, a adăugat el.

Forţele NATO din Afganistan, conduse de trupele americane, au dat publicităţii un comunicat în care transmit condoleanţe familiei băiatului ucis, promiţând că vor face o anchetă asupra cauzelor accidentului.

Relaţiile dintre Washington şi Kabul sunt tensionate de mai mulţi ani, în timp ce negocierile privind un acord bilateral de securitate (BSA), care să permită unui contingent al trupelor americane să rămână în Afganistan se prelungesc indefinit.

Purtătorul afgan de cuvânt a ţinut să sublinieze că încetarea operaţiunilor militare ale NATO în zonele civile reprezintă una dintre condiţiile dictate de Afganistan pentru semnarea acordului BSA.

Potrivit cotidianului Washington Post, ambasadorul american la Kabul a avertizat administraţia americană într-o notă confidenţială că preşedintele afgan, Hamid Karzai, nu va semna probabil acordul de securitate dintre cele două ţări înaintea alegerilor prezidenţiale din aprilie.

Washingtonul a fost în mod special iritat de decizia surprinzătoare a preşedintelui afgan de a-i lăsa succesorului său sarcina de a semna BSA, în contextul în care anterior îşi luase angajamentul să rezolve acest aspect rapid.