Un belgian condamnat pentru crimă a câştigat în instanţă „dreptul de a muri”

Un belgian care execută o pedeapsă de condamnare pe viaţă pentru viol şi crimă a obţinut dreptul de a fi eutanasiat şi va fi asistat de doctori în cadrul acestei proceduri, relatează BBC.

16 sept. 2014, 11:39
Un belgian condamnat pentru crimă a câştigat în instanţă „dreptul de a muri”

Un belgian condamnat pentru crimă a câştigat în instanţă „dreptul de a muri”.

Incapabil să-şi controleze impulsurile sexuale, Frank Van Den Bleeken, în vârstă de 50 de ani, a argumentat că nu va fi eliberat niciodată. Decizia instanţei survine după o luptă legală de trei ani a deţinutului, care a fost condamnat în 1980, şi este prima în care este implicat un inculpat de la adoptarea în urmă cu 12 ani, în Belgia, a legii privind moartea asistată.

Van Den Bleeken va fi transferat în curând la un spital unde va avea loc procedura medicală, au afirmat avocaţii săi. ‘Dar nu pot spune când sau unde se va întâmpla’, a adăugat Jos Vander Velpen.

Numărul de cazuri de eutanasiere în Belgia a crescut gradual în fiecare an de la adoptarea legii în 2002 – şi majoritatea sunt acum necontroversate, vizând persoane în vârstă şi bolnavi în fază terminală. Dar în ultima vreme au fost trecute noi limite, iar legislaţia este criticată de către unii.

În ianuarie 2013, mass-media belgiene au relatat pe larg despre decesele lui Marc şi Eddy Verbessem – gemeni, 45 de ani, care sufereau de hipoacuzie şi care au cerut eutanasierea după ce s-a descoperit că vor orbi din cauza unei anomalii genetice. Într-un alt caz mai puţin mediatizat, Nathan Verhelst, care a fost eutanasiat în octombrie anul trecut, era transsexual şi a cerut eutanasierea după eşecul mai multor operaţii de schimbare de sex.

Susţinătorii au calificat eutanasia drept un ‘gest ultim de umanitate’. Critici precum Els van Hoof au afirmat însă că modul în care este interpretată legea ar putea degenera, iar cazul lui Van den Bleeken – deţinut care nu este pe moarte, ci are o suferinţă psihică de ordin cronic – ar putea amplifica vocile critice. Legile din Belgia privind eutanasia au intrat din nou în atenţia ziarelor atunci când procedura a fost extinsă la copii aflaţi în fază terminală.