Un ciclon polar loveşte România. Fenomene extreme în următoarele ore. Anunţul făcut de ANM în urmă cu puţin timp

Un nou ciclon de aer rece va lovi România, în zilele următoare. Țara noastră se află sub avertizare meteo de cod galben de ninsori, polei şi ger, iar vremea este deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării.

20 mart. 2018, 07:50

ANM a anunțat că un nou ciclon polar va ajunge în România și va aduce cu el cantități mari de zăpadă. „Până spre finele săptămânii, mercurul va înregistra temperaturi cu 10 – 15 grade mai scăzute decât normalul acestei perioade.

Deja, în toată regiunea Moldovei, temperaturile s-au situat sub pragul de îngheţ, iar la această oră, în jumătatea de nord a Moldoveieste destul de frig. Pe întreg parcursul săptămânii vremea va fi deosebit de rece. Dar va fi important şi ce se întâmplă din punctul de vedere al precipitaţiilor, din cauza unui nou ciclon care loveşte sud-vestul României.”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu.

Urmează o iarnă cu anomalii climatice. Efectele ruperii mai devreme decât de obicei a vortexului polar

ANM a emis un nou cod galben de precipitaţii mixte, inclusiv lapoviţă şi ninsoare, în mai multe zone din ţară. Atenţionarea este valabilă până pe data de 20 martie 2018, la ora 21:00.

Vor fi perioade cu precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare în cea mai mare parte a ţării, astfel că pe arii restrânse se va forma polei şi local se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea regiunilor cu viteze de 50…60 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăşi 70…80 km/h, viscolind şi spulberând zăpada. Vremea se va menţine deosebit de rece pentru această perioadă.

În Banat, cea mai mare parte a Olteniei, precum şi în zona Carpaţilor Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali începând din seara zilei de luni (19 martie) şi până în dimineaţa zilei de marţi (20 martie), temporar vor fi mai ales ninsori moderate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă, local mai consistent. Îndeosebi în sudul Olteniei se va forma polei.

PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI. Când scăpăm de iarnă, ANM anunţă frig, lapoviţă şi ninsori până la Florii

Pe arii relativ extinse în Muntenia, în special seara şi în prima parte a nopţii de luni spre marţi (19/20 martie) vor fi precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi local se va semnala polei, apoi vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă în general de 10 … 15 cm.

În Dobrogea vor fi precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare, izolat mai însemnate cantitativ, în jur de 15…20 l/mp, şi se va produce polei.

Temporar, vântul va prezenta intensificări cu viteze în general de 50…55 km/h, mai mari în zona montană înaltă, dar şi pe litoral pe parcursul zilei de marţi (20 martie) unde vor atinge 65 km/h.