Un colegiu din Bucureşti a câştigat concursul „Liceul European al Anului”

Colegiul Naţional "Ion Creangă" din Bucureşti a câştigat, luni, finala concursului "Liceul European al Anului" în faţa Colegiul Naţional "Sfântul Sava" din Capitală.

25 nov. 2013, 12:55
Un colegiu din Bucureşti a câştigat concursul „Liceul European al Anului”

Evenimentul, desfăşurat la la Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti, este o competiţie dedicată liceenilor şi a fost organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), potrivit Agerpres.

Startul concursului a fost dat la ora 11.00, elevii celor două echipe având de trecut două probe. La prima probă, elevii trebuiau să răspundă unui şir de 15 întrebări legate de instituţiile europene, de modul lor de funcţionare, de atribuţii.

Printre întrebările la care tinerii au trebuit să răspundă s-au numărat: „De unde provin fondurile Uniunii Europene?”, „Cum se implică Parlamentul European în caracterul liber şi echitabil al alegerilor în ţările din afara UE?”, „Ce promovează programul Leonardo da Vinci?”, „De ce se opune Parlamentul European pedepsei cu moartea în toate cazurile şi în orice circumstanţe, peste tot în lume?”.

La cea de-a doua probă, cea de argumentare, tinerii au primit o întrebare la care trebuiau să ofere un răspuns argumentat. Tema aleasă de organizatori a fost „Alegerile europarlamentare”, iar întrebarea – „De ce votăm?”.

După cele două probe, Colegiile „Ion Creangă” şi „Sf. Sava” au terminat la egalitate de puncte.

Finalistele au avut ocazia să se promoveze şi prin intermediul paginii de socializare Facebook. Astfel, echipa care a strâns cele mai multe voturi, „dovedindu-se cea mai populară”, a primit un avantaj de cinci puncte în confruntarea faţă în faţă.

În urma departajării de pe Facebook, echipa de la „Ion Creangă”, cu 3.790 de voturi, a câştigat cele cinci puncte puse în joc şi, respectiv, concursul „Liceul European al Anului”.

Echipa Colegiului Naţional „Ion Creangă” i-a avut în componenţă pe Andreea Anghel, Simona Dârleci, Laura Merlan, Raluca Pironi, coordonaţi de profesoara Sylvia Burcaş, în timp ce echipa Colegiului Naţional „Sfântul Sava” a fost compusă din Radu Manu, Ioana Puiu, Bianca Teodorescu, Horia Şerban Tiugan, coordonată de profesoara Constanţa Năstase.

Nu ne aşteptam la niciun rezultat pentru că ştiam că avem adversari puternici. (…) Câştigarea acestui concurs reprezintă pentru noi dovada că suntem un liceu unit prin faptul că am obţinut acele voturi pe facebook, că avem capacitatea de a ne informa cu privire la deciziile care ne privesc, că avem capacitatea de a lucra în echipă, că vrem să ştim cât mai multe lucruri şi că reuşim să facem acest lucru„, au declarat membrii echipei câştigătoare la finalul concursului.

Echipa câştigătoare a concursului „Liceul European al Anului” va vizita sediul Parlamentului European de la Bruxelles la începutul anului 2014. Liceenii vor avea ocazia să vadă cum funcţionează una dintre cele mai importante instituţii europene.

Membrii echipei clasate pe locul al doilea au fost premiaţi cu câte un eBook Reader Kindle, iar cei de pe locul trei, de la Colegiul Naţional ‘Mihai Viteazul’, au primit câte un iPod Shuffle.

Juriul finalei a fost compus din Octavian – Dragomir Jora – lector universitar la Catedra de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice, Denise Theodoru – jurnalist Radio România şi Gabriela Drăgan – director general al Institutului European din România.

În concursul Liceul European al Anului s-au înscris opt dintre cele mai performante colegii din Bucureşti – „Sfântul Sava”, „Mihai Viteazul”, „Gheorghe Lazăr”, „George Coşbuc”, „Grigore Moisil”, „Ion Creangă”, „Cantemir Vodă” şi „Virgil Madgearu”.

Competiţia face parte dintr-o campanie pilot, al cărei obiectiv este informarea tinerilor cu privire la activităţile desfăşurate de Parlamentul European şi impulsionarea lor de a se implica în procesul de vot la viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European, în 2014. Tinerii vor putea afla care sunt avantajele de care beneficiază în urma proiectelor şi programelor implementate sau susţinute de PE, cât şi importanţa rolului lor în alegerile ce vor urma.