Un fost şef de spital a murit după ce a luat o infecţie în timp ce era internat. Familia a cerut o anchetă

Un fost şef de spital a murit după ce ar fi luat o infecţie în timp ce era internat cu o fractură de col femural la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi. Soţia acestuia a cerut o anchetă la două săptămâni după moartea sa deoarece susţină că bărbatul a murit în condiţii nedemne pentru o persoană care a lucrat cu pacienţii o viaţă întreagă.
Filip Stan
03 dec. 2015, 08:32
Un fost şef de spital a murit după ce a luat o infecţie în timp ce era internat. Familia a cerut o anchetă

Constantin Anagnoste a fost chirurg specializat în ortopedie şi a asigurat conducerea secţiei de profil de la Spitalul Judeţean Vaslui. Înainte, bărbatul a fost şef al Spitalului Codăeşti. 

Fostul chirurg a murit pe 18 noiembrie, la 13 zile după ce a fost internat la spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, din cauza unei fracturi de col femural. Acesta a fost operat de un cunoscut ortoped însă, după operaţie, bărbatul şi-ar fi anunţat soţia că nu mai simte gustul alimentelor, iar în a patra zi acesta avea candida. „Am cumpărat din prima zi Linex Forte la recomandarea asistentei, dar când am deschis cutia ea era intactă: nu i se administrase nicio pastilă măcar”, spune soţia bărbatului.

Femeia a cerut o anchetă deoarece susţine că soţul ei a murit în condiţii nedemne pentru o persoană care a slujit medicina toată viaţa. Medicul ar fi contactat o infecţie nosocomială în spital, care i-ar fi provocat decesul. Femeia a depus memorii la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi la Colegiul Medicilor din Iaşi (CMI) în care spunea că după intervenţie, pacientul urina cu o culoare diferită, nu avea scaune, nu se putea alimenta pentru că nu putea înghiţi şi avea arsuri la stomac. Ulterior, bolnavul a început să aibă scaune diareice.

„Mi-a cerut apă rece, cât mai rece! Nimic din toate acestea nu sunt cunoscute de asistente, pentru că nu le vedeam mai deloc prin salon. Nu m-am întrebat dacă medicul ştie sau nu. El trebuia să-mi spună mie ceva despre starea pacientului. Asistentele îi luau temperatura şi era întotdeauna subfebrilă. A avut frisoane într-o noapte şi mi-a spus că a răcit pentru că nu a avut pătură să se acopere şi nu a trecut nimeni cui să-i spună să-i aducă una. În ATI am fost să-i dau apă la ora 04.30 dimineaţa”, se precizează în sesizare, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Femeia susţine că în a patra zi de la operaţie, Constantin Anagnoste i-ar fi spus că simte cum se scurge viaţa din el. Atunci, aceasta a solicitat externarea pacientului, medicul operat fiind externat, teoretic, a doua zi. Practic, a rămas tot în spital, pentru că i s-a făcut rău şi a leşinat. „A fost internat în ATI. Acolo a intrat în şoc septic şi au descoperit că e vorba de clostridium dificile”, precizează soţia sa.

Infecţia pe care bărbatul ar fi luat-o, Clostridium dificile este un bacil care determină apariţia colitei pseudomembranoase şi care se contactează de cele mai multe ori în spitale. Infecţia nosocomială este o patologie care se manifestă în contextul îngrijirilor medicale şi care se dezvoltă datorită unor factori specifici acestor servicii medicale şi datorită populaţiei care poate dezvolta tulpini multirezistente.

Potrivit ortopedului care l-a operat pe fostul chirurg, operaţia prin care a trecut bărbatul scade riscul de deces, dar nu-l anulează. „Conform studiilor, un pacient vârstnic cu fractură de col femural are un risc de mortalitate de până la 60% dacă nu este operat. La pacienţii operaţi, riscul de deces scade la 40%. Deci, dacă se alege operaţia, sunt 20% şanse în plus pentru viaţă. Operaţia nu este singura soluţie, dar este cea mai bună pentru un vârstnic”, declara ortopedul.

Conducerea Clinicii de Ortopedie a spitalului a precizat că va lua măsurile necesare după rezultatul comisiei. „Avem o anchetă internă în derulare, deocamdată nu avem rezultate concrete. Ştim doar că familia a depus mai multe sesizări în acest caz, iar spitalul a început cercetarea proprie pentru a vedea despre ce este vorba„, a declarat ortopedul Ovidiu Alexa, şeful clinicii, potrivit ziarul de iaşi.

Citeşte şi

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
Capital.ro
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la BLOC
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit în club
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Românii vor fi verificați. S-a dat ORDIN de control. NIMENI nu mai are voie să încalce legea
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Anglia învinge Serbia cu 1-0 la Euro 2024; Jude Bellingham stabilește un nou record
MediaFlux
DOCUMENTE pentru RECALCULARE! Simona Bucura Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?