Un jurnalist român a abordat-o pe Theresa May pe tema „Brexit”. I-a spus că are paşaport românesc şi că va fi deportat. Ce a urmat…

Un jurnalist român a abordat-o pe Theresa May, prim-ministru al Marii Britanii, la o petrecere selectă la care au fost invitaţi şi oameni de presă. Jurnalistul s-a plâns premierului britanic că va fi expulzat după Brexit şi i-a mărturisit că are paşaport românesc.

16 iul. 2017, 13:55

Cu această ocazie, jurnalistul de la revista GQ, Nimrod Kamer, a întrebat-o direct pe May ce planuri are pentru cetăţenii din Uniunea Europeană după ieşirea Marii Britanii din UE, mărturisindu-i totodată temerile lui că ar putea fi expulzat după Brexit.

„Sunt posesorul unui paşaport de România şi sunt pe cale să fiu deportat”, a spus Kamer, care este editorialist de Artă.

May i-a zâmbit liniştitor, asigurându-l că acest lucru nu se va întâmpla. „Nu, nu eşti (pe cale de a fi expulzat, n.r.), ai drepturi ca ale tuturor celorlalţi cetăţeni” britanici, a ţinut May să îl liniştească.

May este încă laconică în explicaţii privind soarta cetăţenilor din UE după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar şi nu a precizat dacă, după Brexit, cetăţenii UE din Marea Britanie vor avea aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi cetăţeni britanici. De asemenea, ea abandonat planurile privind protecţia drepturilor cetăţenilor din UE care trăiesc în Marea Britanie, după Brexit.

Citeşte şi Theresa May vrea să revoce legislaţia Uniunii Europene în Parlamentul Britanic

Kamer a insistat asupra acestui subiect şi i-a spus lui May că „oferta” ei nu este mai bună decât actualele legi ale Uniunii Europene, premierul a insistat asupra faptului că viitoarele legi „sunt foarte asemănătoare … foarte asemănătoare” cu cele ale UE. „Diferenţa-cheie este Curtea Europeană de Justiţie”, a mai spus premierul britanic. 

Nu în ultimul rând, Theresa May s-a lăsat fotografiată de jurnalist.

După aceste explicaţii, Kamer s-a declarat tot „neliniştit” faţă de viitorul cetăţenilor UE care trăiesc în Marea Britanie. La petrecerea cu presa, Kamer s-a întâlnit şi cu editorul de la „Spectator” Fraser Nelson, căruia i-a împărtăşit temerile lui, iar acesta l-a asigurat că totul „va fi bine” şi l-a „expediat”, dar fără a uitat să îi mulţumească pentru că a dat curs invitaţiei.

Kamer a mai discutat şi cu secretarul pentru Brexit, David Devis despre costul „divorţului de UE”, estimat la mai multe miliarde de euro. „Mă aştept, în final, la 60 de miliarde de lire sterline, cam aşa ceva”, i-a răspuns acesta.

Întâlnirea s-a produs la petrecerea anuală cu presa, Spectator Party, la care parlamentarii britanici „coexistă” cu jurnaliştii.