Un nou atac în Marea Britanie: Un mort, opt răniţi şi o arestare după ce un vehicul a intrat în pietoni LIVE VIDEO UPDATE

Un vehicul a lovit mai mulți pietoni în noaptea de duminică spre luni în nord-estul Londrei, făcând "mai mulți răniți", a anunțat poliția, care a operat o arestare.

19 iun. 2017, 02:55
Un nou atac în Marea Britanie: Un mort, opt răniţi şi o arestare după ce un vehicul a intrat în pietoni LIVE VIDEO UPDATE

UPDATE: Bărbatul, ce se afla la volanul unei autoutilitare ce a lovit un grup de persoane din apropierea unei moschei londoneze, nu era cunoscut serviciilor de securitate în ceea ce priveşte extremismul de dreapta, conform unui oficial britanic, citat de Reuters.

UPDATE Toate victimele atacului comis în noaptea de duminică spre luni cu ajutorul unei dube împotriva unor pietoni în apropiere de o moschee din Londra sunt „musulmani”, a indicat un responsabil în antiterorism Neil Basu, citat de France Presse.

„Toate victimele fac parte din comunitatea musulmană”, a indicat acesta într-o conferință de presă, precizând că poliția urmează să stabilească dacă decesul unui om la locul incidentului are legătură sau nu cu atacul, soldat cu 10 răniți.

„Atacul a avut loc în timp ce o persoană primea primul ajutor de la oamenii de acolo și, din păcate, a murit. Orice legătură de cauzalitate între moartea lui și atac va fi parte a anchetei”, a afirmat Neil Basu, adăugând că este „prematur să tragem concluzia că moartea sa a rezultat în urma atacului”.

El a reiterat ca evenimentul este tratat ca „atac terorist”, iar șoferul dubei a fost arestat pentru „tentativă de omor”.

UPDATE  Suspectul arestat pentru incidentul de la moscheea Finsbury Park a strigat că vrea să ucidă toţi musulmanii, după ce a intrat cu maşina în mulţime, relatează Daily Mail, precizând că oamenii care ieşiseră din moschee ajutau un bătrân care căzuse, atunci când au fost loviţi.

Abdulrahman Saleh Alamoudi a declarat că se afla printre cei care îl ajutau pe musulmanul bătrân care căzuse, probabil după ce i se făcuse rău. „Aveastă dubă mare a venit pur şi simplu şi ne-a călcat. Cred că cel puţin opt sau 10 oameni au fost răniţi. Din fericire, eu am reuşit să scap. Apoi a coborât un tip din dubă şi l-am prins. Striga, spunea ’Voi ucide toţi musulmanii, voi ucide toţi musulmanii’. Lovea cu pumnii”, a povestit el.

„Apoi am reuşit să îl punem pe jos. Apoi spune ’Omorâţi-mă, omorâţi-mă’. I-am spus ’Nu te vom ucide. De ce ai făcut acest lucru?’. Nu a spus nimic”, a adăugat martorul.

UPDATE Poliţia britanică susţine că nu există alţi suspecţi în afară de şofer pentru incidentul de la moscheea Finsbury Park

În această etapă iniţială nu sunt alţi suspecţi, însă ancheta continuă”, a anunţat Poliţia Metropolitană pe Twitter.

UPDATE Martori: Imamul de la moscheea Finsbury Park l-a apărat pe şoferul dubei care a lovit pietoni de mulţimea furioasă

Martori oculari au declarat pentru Sky News că imamul de la moscheea Finsbury Park l-a apărat pe şoferul dubei care a lovit pietoni de oamenii furioşi, până la sosirea poliţiei.

La rândul său, organizaţia Muslim Welfare House i-a mulţumit imamului Mohammed Mahmoud, „al cărui curaj a ajutat la calmarea situaţiei imediat după incident şi a împiedicat noi răniţi şi pierderi de vieţi omeneşti”.

Un martor a declarat pentru The Guardian că şoferul, care avea un tatuaj, nu a declarat nimic.

UPDATE  Suspectul a fost „reţinut de oameni la faţa locului”

Martorii oculari au declarat că suspectul a fost reţinut de oamenii prezenţi la faţa locului până când poliţia a sosit.

Un martor, Abdul Rahman, a declarat pentru BBC că a văzut că şoferul camionului „a intrat în mod deliberat peste 10 sau 15 persoane”.

UPDATE: O persoană a murit şi alte opt au fost rănite în urma coliziunii din noaptea de duminică spre luni, din apropiere de moscheea Finsbury Park, a anunţat Poliţia citată de BBC News. 

UPDATE: Primarul Londrei, Sadiq Khan, a confirmat că serviciile de urgenţă intervin la un „incident major” în zona Finsbury Park.

UPDATE Poliţia tratează coliziunea de la moscheea Finsbury Park drept un „potenţial atac terorist”, a anunţat premierul britanic Theresa May, citată de The Guardian.

Voi prezida o reuniune de urgenţă în această dimineaţă (luni – n.r.). Toate gândurile mele sunt alături de victime, de familiile lor şi de serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă de la faţa locului„, a adăugat ea. 

Incidentul a avut loc în apropiere de circumscripţia liderului laburist Jeremy Corbyn, Islington. El şi-a exprimat „şocul” pe Twitter.

„Sunt complet şocat de incidentul de la Finsbury Park, din această noapte (duminică – n.r.). Am luat legătura cu moscheile, poliţia şi Consiliul Islington privind acest incident. Gândurile mele sunt alături de cei (răniţi – n.r.) şi de comunitatea afectată de acest eveniment îngrozitor”, a scris el pe reţeaua de socializare.

UPDATE: Conform unor surse citate de ziarul The Guardian, incidentului rutier s-ar fi produs în faţa Oficiului Musulman pentru Asistenţă Socială, situat la circa 300 de metri de Moscheea Finsbury Park.

Potrivit postului Sky News, trei persoane erau la bordul camionetei utilizate pentru comiterea atacului. Un bărbat a fost reţinut, iar ceilalţi doi au reuşit să fugă. Poliţia a confirmat reţinerea unui suspect.

„Am mobilizat numeroase echipaje în urma incidentului major din zona Seven Sisters Road”, a transmis Poliţia metropolitană londoneză.

Un nou atentat la Londra, anunţă BBC. „Poliția a fost chemată imediat după ora 00,20 (23,20 GMT) când s-a semnalat că un vehicul a intrat în pietoni”, a indicat poliția într-un comunicat. „Există un anumit număr de răniți” și „o persoană arestată”, potrivit aceleiași surse.

Serviciul de ambulanță din Londra a anunțat că a trimis mai multe echipaje la un incident petrecut în Seven Sisters Road.

Potrivit Consiliului Musulmanilor din Regatul Unit (MCB), organizație reprezentativă a musulmanilor britanici, incidentul ar fi avut loc în fața unei moschei.

„Am fost informați că o dubă a lovit credincioși în timp ce aceștia părăseau moscheea din Finsbury Park. Rugăciunile noastre sunt cu victimele”, se arată pe contul de Twitter al MCB.

AFP notează că incidentul din noaptea de duminică spre luni s-a produs într-un climat de extremă încordare, după ce Regatul Unit a fost vizat de trei atentate în trei luni, dintre care două au implicat vehicule ce au intrat în pietoni.