Un patron de brutărie din Galaţi scrie disperat: Vreau să angajez oameni, dar mă întreabă cât fac până la muncă

Patronul unei brutării din Galaţi a ajuns în pragul disperării pentru că nu reuşeşte să angajeze câţi oameni are nevoie. El se plânge că oamenii nu sunt dispuşi să se trezească la 4 dimineaţa să meargă la muncă şi că preferă să aştepte ajutoarele sociale.

27 iul. 2016, 08:03
Un patron de brutărie din Galaţi scrie disperat: Vreau să angajez oameni, dar mă întreabă cât fac până la muncă

Patronul, ajuns la capătul puterilor, a trimis o scrisoare la redacţia Ziarul Financiar, în care se plânge că nu reuşeşte să găsească oameni care să lucreze la brutăria lui, pentru că ar trebui să se trezească prea devreme sau pentru că au prea mult de mers. Disperat, patronul spune că ajutoarele de stat sunt prea mari şi că oamenii preferă să stea degeaba ştiind că oricum primesc ceva de la stat.

„Am o brutărie artizanală în Galaţi şi de 2 luni încerc să găsesc doi oameni pentru producţie. Să nu va închipuiţi că vreau să aibă calificare în domeniu. Tot ce le cer este să vrea să muncească şi să fie la 4:30 dimineaţa în brutărie (pentru că în panificaţie se munceşte în timpul în care toţi ceilalţi dorm şi pentru că pâinea şi produsele trebuie să fie calde atunci când lumea merge la serviciu, la 7:30).

Am dat un anunţ în ziarul local de două luni, iar dacă mă sună o persoană pe zi, mă consider norocos. Dacă mai reuşesc să determin acea persoană să vină la un interviu, deja sunt prea tare.  De celelalte canale de comunicare, precum Facebook, nici nu mai zic.  Vreau să subliniez faptul că nu găsesc oameni care să muncească, să se trezească la 4 dimineaţa şi să muncească cinstit, 8 ore pe zi.

Primele  întrebări sunt legate de salariu şi de program şi chiar dacă le răspunzi, nu mai auzi de ei.  Mai nou întreabă şi de zonă, ca nu cumva să facă mai mult de cinci minute până la muncă. Să nu va închipuiţi că Galaţiul este un oraş prea mare. Cu autobuzul faci lejer dintr-un capăt în celălalt maximum 30 de minute. Ba mai mult dacă pui şi timpul de aşteptare al autobuzului şi alegi să mergi pe jos în schimb ajungi mai repede, faci mişcare şi economiseşti bani (asta deja cred că e o gândire de antreprenor şi nu prea se potriveşte angajatului român).

(…)

Pe scurt, din cauza faptului că se da şomaj celor care termină liceul fără să fi muncit măcar o zi în viaţă lor, se dă ajutorul social care este destul de consistent fără să munceşti. Nu mai vrea nimeni să muncească chiar dacă ar câştiga mai mulţi bănuţi. E pe principiul „Mai bine 5.000 la umbră decât 10.000 la soare””, a scris patronul.

Citiţi AICI integral scrisoarea antreprenorului din Galaţi.