Un preot a scandalizat BOR după declaraţia: „Să ducem mai departe sfânta Mişcare Legionară” VIDEO

Patriarhia Romana afirma, facand referire la discursul sustinut de monahul Teodot de la Manastirea Petru Voda din Neamt la aniversarea a 87 de ani de la infiintarea Miscarii Legionare in Romania, ca astfel de "manifestari care indeamna la ura religioasa sau etnica" nu reprezinta opinia oficiala a Bisericii Ortodoxe Romane.

30 iun. 2014, 14:44
Un preot a scandalizat BOR după declaraţia: „Să ducem mai departe sfânta Mişcare Legionară” VIDEO

„Patriarhia Romana dezaproba categoric atitudinile si actiunile cu caracter antisemit si respinge orice ideologie xenofoba cu iz religios, deoarece acestea sunt contrare iubirii lui Dumnezeu pentru toti oamenii. Aceste manifestari care indeamna la ura religioasa sau etnica nu reprezinta opinia oficiala a Bisericii Ortodoxe Romane, ele fiind cazuri izolate de indisciplina sau de manifestare a libertatii individuale fara responsabilitate comunitara. Monahii adevarati pot fi buni patrioti si fara vreo asociere cu ideologii politice antisemite si xenofobe”, afirma Patriarhia, intr-un comunicat.

Patriarhia cere Arhiepiscopiei Iasilor „sa continue sa explice monahilor de la Manastirea Petru Voda ca astfel de opinii si atitudini dauneaza Bisericii Ortodoxe Romane pe plan national si chiar international, incat pot afecta inclusiv pelerinajele credinciosilor ortodocsi romani la Locurile Sfinte, organizate ca expresie a evlaviei, dar si a respectului si cunoasterii reciproce dintre popoare si religii diferite”.

„In concluzie, fidela Evangheliei iubirii lui Hristos pentru toti oamenii, Biserica Ortodoxa Romana promoveaza permanent pacea, dialogul si buna intelegere intre oameni de credinte, etnii si culturi diferite”, se mai arata in acest comunicat.

In urma cu o saptamana, o inregistare video a unui discurs tinut de Monahul Teodot de la Manastirea Petru Voda din Neamt la aniversarea a 87 de ani de la infiintarea Miscarii Legionare in Romania a fost postat pe Youtube. Potrivit descrierii videoclipului, calugarul Teodot a tinut discursul sambata, 21 iunie, la cimitirul din Tiganesti (comuna Ciolpani din judetul Ilfov), care adaposteste mormintele a doi dintre intemeietorii Legiunii – Radu Mironovici si Corneliu Georgescu – loc traditional de pelerinaj pentru adeptii Miscarii Legionare.

Potrivit descrierii videoclipului, calugarul Teodot a tinut discursul sambata, 21 iunie, la cimitirul din Tiganesti (comuna Ciolpani din judetul Ilfov), care adaposteste mormintele a doi dintre intemeietorii Legiunii – Radu Mironovici si Corneliu Georgescu – loc traditional de pelerinaj pentru adeptii Miscarii Legionare. In discursul sau, calugarul Teodot afirma, printre altele, ca „Trebuie sa avem cu totii convingerea ca Miscarea Legionara a fost o lucrare a Duhului Sfant”, iar miscarea „a fost o organizatie de ridicare a bisericii, de ridicare a neamului de fapt”. Este al doilea moment public in care slujitori ai Manastirii Petru Voda apar legati de miscarea legionara, dupa ce in 2011 un clip postat tot pe Youtube arata cum mai multe maicute de la Manastirea Petru Voda ii cantau parintelui Justin Parvu „Sfinta tinerete legionara”.