Un satelit spaţial va măsura precipitaţiile de pe Pământ, pentru studierea fenomenelor meteo extreme

Un satelit americano-japonez va fi lansat la sfârşitul lunii februarie pentru a măsura precipitaţiile pe tot globul şi a studia schimbările climatice, formarea uraganelor, a secetei, inundaţiilor şi evoluţia resurselor de apă dulce, a anunţat NASA luni, informează AFP.

28 ian. 2014, 07:50
Un satelit spaţial va măsura precipitaţiile de pe Pământ, pentru studierea fenomenelor meteo extreme

GPM Core Observatory este o misiune comună a NASA şi agenţiei spaţiale japoneze (JAXA), a cărei lansare este programată pentru 27 februarie de la centrul spaţial Tanegashima din Japonia, scrie Agerpres.

„Ciclul de apă este unul dintre elementele cele mai interesante, dinamice şi importante în studiile noastre meteorologice şi climatice ale Pământului”, a declarat John Grunsfeld, şeful direcţiei ştiinţă NASA.

Satelitul, denumit GPM /Global Precipitation Measurement Core Observatory/, construit de NASA, este echipat cu un instrument japonez şi un instrument american. „Ele vor furniza oamenilor de ştiinţă şi meteorologilor informaţii esenţiale pentru a ajuta să înţeleagă şi să facă faţă fenomenelor meteorologice extreme, a adăugat Grunsfeld într-un comunicat.

GPM va asigura legătura dintre datele provenind de la o constelaţie de sateliţi în prezent în serviciu şi care încă urmează a fi desfăşuraţi pentru a produce următoarea generaţie de măsuri planetare de ploi şi căderi de zăpadă.

Misiunea GPM Core Observatory este prima reţea internaţională coordonată de sateliţi pentru a face observaţii în timp aproape real asupra ploilor şi căderilor de zăpadă la fiecare trei ore la nivel mondial. Ea va permite observarea precipitaţiilor de la cercul arctic la cercul antarctic.

Satelitul va evolua pe orbită la 407 km deasupra Pământului.

Datele vor fi transmise prin intermediul sistemului de colectare şi transmisie prin satelit /Tracking and Data Relay Satellite System/ al NASA care le va livra Centrului Goddard din Statele Unite, unde vor fi prelucrate şi distribuite via internet.