Un subiect la Olimpiada de Limba română generează CONTROVERSE. Elevii trebuie să redacteze un denunţ

Publicat: Duminică, 26 Februarie 2017 15:44 // Actualizat: Duminică, 26 Februarie 2017 16:31 // Sursa: romaniatv.net

Elevii participanţi la Olimpiada la Limba Română în judeţul Prahova au avut de rezolvat un subiect în care să-şi imagineze că sunt personajul ce colectează taxele de la ţăranii din romanul "Moromeţii" şi să redacteze un referat (raport scris) adresat conducerii de partid prin care denunţă "calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete".

"Imaginează-ţi că te numeşti Luca Străjescu şi eşti personajul care colectează cotele ţăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul Moromeţii de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunţi calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota" este unul dintre cele trei subiecte pe care le-au avut de rezolvat elevii de clasa a XII-a din Prahova care au participat, sâmbătă, la etapa judeţeană a Olimpiadei de Limba Română.

Pentru rezolvarea corectă a subiectului, elevii primesc 30 din totalul de 120 de puncte cu care poate fi evaluată fiecare lucrare. Acest subiect este criticat de către un profersor de Limba şi Literatura Română de la unul dintre cele mai apreciate licee din judeţul Prahova.

Dan Gulea, cadru didactic la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul", din Ploieşti, care a participat ca profesor evaluator la etapa judeţeană a Olimpiadei, a postat pe Facebook un mesaj în care susţine că subiectul "spune foarte mult despre lumea de azi, a denunţului", scrie news.ro.

"Înţeleg că DNA Ploieşti are f. mult de lucru (îşi face de lucru), dar a transfera denunţul în curriculumul şcolar, fie şi în forma asta, a subiectelor de olimpiadă, întrece limitele bunului simţ. Dar spune f. mult despre lumea de azi, a denunţului. Olimpiadele denunţului", scrie profesorul Dan Gulea pe pagina sa de pe reţeaua de socializare.

Gulea face, de asemenea, trimitere la un comentariu al său, postat în spaţiul public, în care detaliază acelaşi subiect.

"Originalitatea unui denunţ? Deriva Ministerului Educaţiei se accentuează; programele şcolare, la disciplina limba şi literatura română (liceu) sunt nerevizuite de zeci de ani; manualele se află şi ele în aceeaşi situaţie, iar învăţământul de excelenţă dă astfel de probe ale delaţiunii, într-o lume în care plagiatul este omologat, de la 4%, „normă" considerată de comisii absconse drept legitimă (a se vedea cazul Kövesi), până la 100% (cazurile unor Ponta, cu titlul retras de Minister, sau ale altora, care au afirmat că îşi retrag singuri titlul sau renunţă la doctorat). Astfel, idealul de educaţie al sistemului actual este mai aproape ca niciodată de cel al omului nou din anii 1950", scrie profesorul într-un comentariu cu titlul "Bocca della Verita: cine scrie denunţul cel mai original se califică la etapa naţională".

Contactat telefonic, inspectorul şcolar pentru Limba Română din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, Mihai Morar, profesor tot la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" Ploieşti, a declarat pentru News.ro că subiectul legat de romanul "Moromeţii" are în vedere "dimensiunea creativă" a elevilor participanţi la Olimpiadă. Inspectorul de specialitate de la Prahova mai spune că toţi elevii participanţi la Olimpiadă trebuie să ia în calcul faptul că respectivul subiect se raportează la un univers ficţional.

"Având în vedere faptul că discutăm despre un roman, specie literară aparţinând genului epic, ştim cu toţii că ne raportăm la un univers ficţional. Aşa trebuie să perceapă fiecare candidat situaţia de faţă. Participarea la orice nivel al olimpiadei sau al unui concurs de literatură presupune acceptarea ficţiunii", mai spune Morar.

În contextul în care profesorul Dan Gulea susţine că subiectul controversat este unul naţional şi conceput de Ministerul Educaţiei şi că acesta a fost dat şi elevilor care au susţinut etapa judeţeană a olimpiadei de Limba Română la Cluj, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova infirmă faptul că acest subiect ar fi fost conceput la nivelul ministerului de resort.

Citeşte şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2012: SCANDAL pe marginea testelor naţionale la limba română VIDEO

1 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
27 feb 09:14
Răspunde | Votează email 0 email
Caiafluc
Indicat ar fi, sa se inceapa din perioada de gradinita sau chiar din perioada "alaptarii"! Sugarul ar putea sa-si denunte Mama pentru ca nu-l alapteaza la timp pentru "abuz in serviciu"!!!
1
EUR
4.6485
RON
13 Dec
noapte -3 °
zi 2 °
Ultimele joburi adaugate
24 H