EVALUARE NAŢIONALĂ 2012: SCANDAL pe marginea testelor naţionale la limba română VIDEO

Mai mulţi părinţi şi elevi s-au adunat, miercuri, în faţa Ministerului Educaţiei, nemulţumiţi de faptul că nu s-a acceptat revizuirea baremului de corectare la proba de limba română a evaluării naţionale, în ciuda faptului că unul dintre subiecte face obiectul unei controverse.

RomaniaTV.net
27 iun. 2012, 11:21
EVALUARE NAŢIONALĂ 2012: SCANDAL pe marginea testelor naţionale la limba română VIDEO

Părinţii au cerut reanalizarea subiectului şi modificarea baremului, iar acum spun că trebuie acceptate ca răspunsuri corecte şi cele care au dat propoziţia ca fiind subiectivă, şi cele care au indicat-o ca fiind predicativă.

Unii părinţi intenţionează chiar să dea în judecată Ministerul Educaţiei dacă nu li se va face dreptate copiilor lor, principalul argument fiind faptul că inclusiv ministrul interimar Liviu Pop a admis că subiectul a fost „ambiguu”, dar a precizat că baremul de corectare nu poate fi revizuit.

„Suntem în faţa Ministerului, îl aşteptăm pe domnul ministru şi sperăm să ne dea soluţia corectă, în sensul de a puncta copiii foarte buni. Sunt copii de 10 care au gândit şi au analizat. Mai mult decât atât, spune clar legea: trebuia să fie un subiect clar, nu ambiguu. Atâta timp cât este ambiguu şi există neclarităţi şi la nivelul profesorilor de română, considerăm că trebuie punctaţi şi copiii noştri, care au spus că este predicativă”, a spus Manuela Codreanu, mama unui elev de clasa a VIII-a, la România TV.

Contactată de România TV, Florina Rogalski, profesoară de limba şi literatura română, a explicat de ce subordonata controversată este propoziţie PREDICATIVĂ: „Subiectul a fost foarte greu, de vreme ce el a creat controverse chiar între noi, profesorii. Eu vă spun cu toată autoritatea pe care o am în urma celor 32 de ani de profesorat, pe care mi-i asum, că subordonata cerută este PREDICATIVĂ. E adevărat că ea este aşezată înaintea propoziţiei regente, dar vă aduc la cunoştinţă un detaliu: elevii de clasa a VIII-a sunt învăţaţi ca atunci când au un dubiu să contragă o frază. Adică să transforme o propoziţie subordonată în parte de propoziţie. Dacă noi contragem această frază, „ceea ce mă jenează este dificultatea răsofirii”, vom obţine „dificultatea răsfoirii este o jenă pentru mine”. Cu „este o jenă” predicat nominal, unde „jenă” este nume predicativ şi atunci acest nume predicativ a fost extins la nivelul unei propoziţii subordonate predicative şi cu substantivul abstract articulat dificultatea în calitate de subiect”, a explicat profesoara, apreciind că „este inadmisibil” să ai la nişte copii de 14 ani pretenţia să rezolve o problemă care le-a pus probleme chiar şi cadrelor didactice cu experienţă. „Mie mi se pare cel mai straniu că elevii care au scris că este predicativă ştiu mai multă carte decât profesorii care au făcut subiectele”, a menţionat Florina Rogalski.

Cadrul didactic consideră vinovate de toată această situaţie persoanele din Serviciul Naţional de Evaluare din cadrul Ministerului Educaţiei: „Eu am o mare ezitare faţă de pregătirea evaluatorilor de la Ministerul Educaţiei. Eu cred că persoana de acolo nu are suficientă experienţă la catedră, a făcut o greşeală şi în această situaţie Ministerul trebuie să accepte ambele variante. Mai ales că au mai făcuto greşeală: au dat un punctaj foarte mare pentru o singură propoziţie, 6 puncte înseamnă 60 de sutimi. Un copil care a făcut lucrarea impecabil în rest va primi doar 9,40 şi el riscă, sigur, să nu ajungă la un liceu foarte bun pentru care probabilc ă s-a pregătit. Deci acolo este buba”.

La subiectul II al probei de limba şi literatura română, susţinut luni, elevii au trebuit să spună, printre altele, felul propoziţiei subordonate (atributivă, predicativă sau subiectivă) din fraza „Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii”. Această cerinţă a împărţit elevii, părinţii şi, culmea, profesorii, în două tabere, unii susţinând că răspunsul corect este subiectivă, iar ceilalţi, predicativă.

SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2012: Cele mai dificile din ultimii 12 ani, nu este uşor să se ia nota 5

Mulţi părinţi au semnat şi o petiţie legată de această controversă şi de depunctarea elevilor care au răspuns că propoziţia este predicativă.

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi afirmă însă că baremul probei de limba română a evaluării naţionale a fost corect stabilit şi că nu susţine petiţia online cu privire la subiectul care a generat controverse.