Ministrul Transporturilor anunţă demiterea directorilor Metrorex după incidentul de la metrou. Legea nu îi permite

Metroul nu a circulat în această dimineață între stațiile Politehnică și Izvor, din cauza unei defecțiuni tehnice. Circulaţia a fost reluată complet după mai bine de două ore. Minisrul transporturilor a anunţat că îi demite pe directorul general şi directorul adjunct al Metrorex, însă legea prevede că aceştia pot fi demişi doar de Consiliul de Administraţie.

03 nov. 2017, 04:39
Ministrul Transporturilor anunţă demiterea directorilor Metrorex după incidentul de la metrou. Legea nu îi permite

Directorul general al Metrorex poate fi demis doar de Consiliul de Administraţie, conform ordonanţei privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, se arată în statutul actualizat al societăţii Metrorex. Astfel, directorul Metrorex nu poate fi demis de ministrul Transporturilor.

”Consiliul de Administraţie şi directorul general răspund de activitatea de administrare şi conducere a Metrorex, iar Ministerul Transporturilor, în calitate de autoritate publică tutelară, şi Ministerul Finanţelor Publice nu pot interveni în activitatea de administrare şi conducere a Metrorex”, se arată în statutul companiei actualizat cu prevederile OUG 109/2011.

„Consiliul de Administraţie revocă Directorul General”, potrivit statutului actualizat al societăţii Metrorex, conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile, republicată şi actualizată, şi a OUG nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

„Consiliul de Administraţie numeşte directorul general la recomandarea comitetului de nominalizare şi remunerare şi semnează contractul de mandat cu Directorul General”, se mai arată în statut.

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a anunţat vineri dimineaţa, după incidentul de la staţia de metrou Eroilor, că a luat decizia demiterii directorului general al Metrorex, Marin Aldea, şi a directorului de Exploatare, Liviu Daniel Dinu.


UPDATE: Directorul de exploatare al Metrorex, Liviu Daniel Dinu, a declarat vineri pentru News.ro că nu l-a anunţat nimeni că este demis, şi că tot ce ştie a aflat din presă.

”Nu ştiu nimic, nu am fost anunţat. Tot ce ştiu este ceea ce a apărut în presă, ca şi dumnevoastră. Aşteptăm să fim contactaţi de domnul ministru”,  a declarat vineri pentru News.ro directorul de exploatare al Metrorex, Liviu Daniel Dinu.

La rândul său, directorul general Marin Aldea a subliniat că nu a fost informat oficial despre destituirea sa.

„Nu vreau să intru într-o polemică cu domnul ministru. Dumnealui fixează nişte termene, unele sunt foarte strânse, noi încercăm. Multe probleme au fost rezolvate. Până acum nu am fost informat că am fost demis”, a spus acesta, prezent vineri la o staţia de metrou Eroilor.

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a declarat că în această dimineaţă începe o anchetă la Metrorex, coordonată de un secretar de stat, care va verifica dacă lucrările sunt prevăzute în planuri şi dacă se fac în realitate.

„Pe tot lanţul de vinovăţii se vor lua cele mai severe măsuri. Vom verifica dacă aceste lucrări sunt prevăzute în planuri şi dacă se fac cu adevărat. Au fost demişi directorul general al Metrorex, Marin Aldea, şi directorul de exploatare, Liviu Dinu, iar în funcţie de rezultatele anchetei vom lua şi alte măsuri. Dacă va fi cazul, vom sesiza şi organele de urmărire penală”, a precizat ministrul Transporturilor.


UPDATE Metrorex a anunţat că circulaţia trenurilor pe tronsonul afectat a fost reluată la ora 7:45 în condiţii normale.

UPDATE: Circulaţia a fost reluată, dar problemele din trafic sunt încă mari din cauza aglomeraţiei.

UPDATE COMUNICAT METROREX: „Metrorex informeaza ca astazi la ora 5.24, pe tronsonul Eroilor-Politehnica, pe firul 1, un jgheab de scurgere a infiltratiilor a cazut din plafon, pe sina a 3-a (responsabila cu transmiterea tensiunii ) si a produs un scurt circuit. Din acest motiv, a fost scoasa tensiunea de pe sina, trenul care tranzita zona a fost oprit, calatorii din tren fiind evacuati in siguranta de catre echipele Metrorex prin statia Eroilor. Directorul General al Metrorex se afla la fata locului pentru coordonare si remedierea rapida a situatiei. La acest moment echipele Metrorex lucreaza pentru remedierea situatiei.

Ca urmare a scoaterii tensiunii din sina, pe tronsonul Izvor-Politehnica- Grozavesti nu se circula. Se circula in sistem pendula intre statiile Gorjului si Politehnica. Trenurile de la Republica circula pana la Piata Unirii si cele de la Anghel Saligny pana la Izvor. Metrorex cere scuze calatorilor pentru disconfortul creat si depune toate eforturile pentru remedierea rapida a situatiei.”

 

Circulaţia metroului este oprită, vineri dimineaţă, pe tronsonul Izvor-Politehnică- Grozăveşti, după ce un jgheab de scurgere a infiltraţiilor a căzut din plafon pe o şină şi a produs un scurtcircuit. Un tren plin cu călători a rămas oprit în tunel, la aproximativ 200 de metri de peron la staţia Eroilor, Metrorex spunând că oamenii au fost evacuaţi în siguranţă.

Un tren de metrou a oprit la aproximativ 200 metri de staţia Eroilor, sensul dinspre Politehnica, călătorii fiind evacuaţi, din cauza unui scurtcircuit. Circulaţia trenurilor a fost oprită.

Incidentul a avut loc la ora 5.24, pe tronsonul Eroilor-Politehnica, pe firul 1.

Potrivit Brigăzii Poliţiie Rutiere, un jgheab de scurgere a infiltraţiilor a căzut din plafon, pe şina a 3-a (responsabilă cu transmiterea tensiunii) şi a produs un scurt circuit. Din acest motiv, a fost scoasă tensiunea de pe şină, trenul care tranzita zona a fost oprit, călătorii din tren fiind evacuaţi de echipele Metrorex, prin staţia Eroilor.

La ora transmiterii ştirii, echipele de intervenţie lucrează pentru reluarea circulaţiei, aceasta fiind oprită pe ambele sensuri.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, ISU a fost anunţat prin dispecerat de către Metrorex referitor la existenţa unei garnituri de metrou care a oprit din motive tehnice la aproximativ 200 de metri de peron la staţia Eroilor, sensul dinspre Politehnică.

Au fost alertate subunităţile de pompieri Grozăveşti şi Detaşamentul Special de Salvatori, la ambele capete ale celor două staţii, iar echipele de intervenţie de la
Eroilor au găsit trenul în zona peronului şi au fost informate că toţi călătorii au fost evacuaţi.

„ISU a efectuat o recunoaştere în staţie şi în tunel, nu sunt probleme în ceea ce priveşte siguranţa călătorilor. De asemenea, a fost oprită circulaţia şi pe celălalt sens de deplasare. În acest moment, în staţia Eroilor nu sunt călători”, spune ISU.