Un vulcan din Noua Zeelandă beneficiază de drepturile omului. Decizia este oficială

Maorii aborigeni, în comun cu guvernul din Noua Zeelandă, au atribuit drepturile omului vulcanului Taranaki. Astfel, vulcanul are acum statutul de personalitate civilă, iar cei care îi fac vreun rău riscă să fie pedepsiți ca și în cazul unui om.

23 dec. 2017, 08:49
Un vulcan din Noua Zeelandă beneficiază de drepturile omului. Decizia este oficială

Vulcanul Taranaki din sud-vestul Insulei de Nord a Noii Zeelande, a primit statutul de personalitate civilă și este sub protecția drepturilor omului. Vulcanul este sacru pentru opt triburi de maori indigene, iar guvernul țării le-a împărțti responsabilitatea în privinţa sa.

Aceasta este „recunoașterea preconizată a legăturilor poporului local cu vulcanul, pe care îl consideră drept strămoșul sau un membru al familiei lor„, potrivit The Guardian.

Ministrul responsabil cu negocierea Tratatului, Andrew Little, a declarat că aceasta este cea mai bună formă de protecție pentru acest loc, care a devenit foarte popular printre turişti, în ultimii ani. Taranaki este un vulcan stins, a cărui ultimă erupţie a avut loc în anul 1775.

Anterior, cursul de apă Whanganui, situat în partea de sud a Insulei de Nord a Noii Zeelande a obținut același statut ca şi Taranaki.