Uniunea Europeană îi cere eurodeputatei Marine Le Pen să ramburseze 340.000 de euro

Uniunea Europeană îi cere eurodeputatei Marine Le Pen să ramburseze 340.000 de euro, pe care i-ar fi cheltuit pentru a plăti doi asistenți care au lucrat doar pentru formațiunea sa politică din Franța, Frontul Național, afirmă surse de la Bruxelles citate de AFP.

01 nov. 2016, 10:52
Uniunea Europeană îi cere eurodeputatei Marine Le Pen să ramburseze 340.000 de euro

Organismul anti-fraudă al UE, OLAF, a cerut pe 2 august Parlamentului European să recupereze de la Le Pen 339.496 euro, susțin două surse — una parlamentară și una judiciară — care confirmă astfel informații publicate de site-ul de internet Mediapart și de săptămânalul Marianne din Franța. La Paris s-a deschis o anchetă judiciară independentă asupra acelorași presupuse nereguli.

Unul din asistenții lui Le Pen, Thierry Legier, a încasat salarii în 2011, iar asistenta Catherine Griset din 2010 până anul acesta. Ei ar fi trebuit să desfășoare activități legate de Parlamentul European, la Bruxelles, dar au lucrat la sediul Frontului Național, în alte scopuri, a declarat sursa parlamentară a agenției de presă menționate, potrivit Agerpres.

La 30 septmebrie, Parlamentul European i-a acordat eurodeputatei patru săptămâni pentru a răspunde acuzațiilor, dar aceasta nu a reacționat. „Nu am răspuns mesajului parlamentului deoarece încă nu ni s-a comunicat raportul anchetei OLAF”, a declarat pentru AFP avocatul Marcel Ceccaldi, care o reprezintă pe Marine Le Pen. El a afirmat că va face recurs la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru a primi acest raport.

Citeşte şi Ludovic Orban: Declaraţiile că cei 50.000 de euro ceruţi pentru campanie ar fi fost pentru Oancea şi Guşă, o interpretare

Potrivit avocatului, este dificil de separat activitatea unui asistent parlamentar de cea în slujba uni lider de partid politic, iar acuzațiile ar fi doar o „manevră” pentru a dăuna campaniei clientei sale pentru alegerile prezidențiale din Franța, din 2017.

Vicepreședintele Frontului Național, Florian Philippot, a comentat și el acuzând UE că este „domnia arbitrariului, blândă cu prietenii și cu pro-europenii și nemiloasă cu adversarii (…), cu cei care îi contestă stăpânirea”.

În aceeași situație ca și Marine Le Pen se află și tatăl acesteia, Jean-Marie Le Pen, căruia UE îi cere să ramburseze 320.026 euro, folosiți pentru remunerarea unui asistent din 2009 până în 2014, reamintește AFP.