Unul dintre cei patru răniţi în explozia de la Petromidia a murit

Un bărbat în vârstă de 48 de ani, care avea arsuri pe 90% din suprafaţa corporală, a murit, marţi dimineaţă, la spitalul Bagdasar Arseni.

23 aug. 2016, 05:45
Unul dintre cei patru răniţi în explozia de la Petromidia a murit

„A decedat pacientul cu arsuri de peste 90% din suprafața corpului, în cursul dimineții”, a spus directorul medical Mircea Gorgan.

Cei doi răniți în urma exploziei de la Petromidia internați la Spitalul de Arși din București sunt stabili hemodinamic și ar putea fi operați în cursul zilei de miercuri, în timp ce bărbatul aflat la Spitalul Bagdasar Arseni este în continuare intubat, dar stabil.

Potrivit MS, bărbatul de 34 de ani care are arsuri de gradul IIB-III pe 15% din suprafața corpului și a fost internat la Spitalul de Arși este stabil hemodinamic și respirator, a fost detubat după transport, continuă tratamentul și este posibil să fie operat miercuri.

Cel de-al doilea bărbat transportat la Spitalul de Arși, de 58 de ani, are arsuri de gradul IIB-III pe 15% din suprafața corpului și este stabil hemodinamic și respirator, a fost detubat după transport, continuă tratamentul și este posibil să fie și el operat miercuri.

În schimb, bărbatul internat la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală este în stare gravă, având arsuri de căi respiratorii inferioare şi superioare, a declarat şeful secţiei chirurgie şi arsuri, Andrei Carantino, precizând că pacientul rămâne intubat. 

Medicul a mai spus că, marţi dimineaţă, pacientului i-a făcută o bronhoscopie care a confirmat faptul că are arsuri de căi respiratorii.

„Urmează tratamentele obişnuite şi normale de terapie intensivă, plus pansamente şi tratamente chirurgicale repetate, în funcţie de evoluţia zilnică. Este intubat, în continuare, având arsuri de căi respiratorii inferioare şi superioare”, a precizat Andrei Carantino.

Ministerul Sănătății reamintește că la Spitalul de Arși sunt tratate cazuri de arsuri care nu presupun activitate în ATI, fără leziuni de căi respiratorii și în suprafață maximă de 25%.

 

Cei patru răniţi în explozia produsă, luni seară, la rafinăria Petromidia din Năvodari au fost aduşi marţi dimineaţă la spitale din Capitală cu ambulanţe după ce, iniţal, fuseseră trimise la Constanţa două elicoptere, însă zborurile au fost anulate ca urmare a vremii nefavorabile.

Aceştia au ajuns la Spitalul de Arşi şi la Spitalul „Bagdasar Arseni” în jurul orei 5.00 dimineaţa, fiins preluaţi de medici.

La Spitalul Bagdasar-Arseni a fost adus bărbatul de 35 de ani, care avea arsuri de gradul III pe 100% din suprafaţa corpului. La acelaşi spital a ajuns şi un bărbat de 49 de ani cu arsuri de gradul II şi III pe 25% din suprafaţa corpului.

Ceilalţi doi bărbaţi, de 34 şi 58 de ani, care au arsuri de gradul II şi III pe 20% şi respectiv 24% din suprafaţa corpului au fost transportaţi la Spitalul de Arşi din Capitală.

Explozie la Petromidia: patru persoane au ARSURI GRAVE. Protecţia Mediului: Nu a fost o poluare care să necesite o alertă UPDATE

Două elicoptere au ajuns, luni seară, pe Aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din Constanţa, pentru a-i prelua pe cei patru răniţi. Primul pacient – bărbatul cu arsuri pe 100 la sută din suprafaţa corpului – a fost adus de la Spitalul Judeţean Constanţa şi urma să fie transportat cu unul dintre elicoptere. Ulterior, urmau să fie aduşi şi ceilalţi trei răniţi pentru a fi transportaţi cu celălalt elicopter.

Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile din Bucureşti, elicopterele nu au putut pleca spre Constanţa, iar după câteva ore de aşteptare autorităţile au luat decizia să renunţe la transportul aerian al răniţilor şi să folosească ambulanţe pentru transportul victimelor.

O explozie s-a produs, luni seară, în jurul orei 18.00, la rafinăria Petromidia, deflagraţia fiind urmată de un incendiu puternic, care a fost stins după aproximativ o oră. În urma deflagraţiei, au fost rănite patru persoane, angajaţi ai rafinăriei. De asemenea, două persoane au fost intoxicate cu fum, fiind transportate la Spitalul Judeţean Constanţa, unde au rămas internate.

Reprezentanţii ISU Dobrogea spuneau că, în urma exploziei de la Petromidia, după măsurători ale emisiilor din aer nu au fost înregistrate valori care să pună în pericol viaţa oamenilor.

„În zona de manifestare, specialiştii CBRN, în colaborare cu cei ai operatorului economic, au făcut măsurători ale emisiilor din aer, nefiind înregistrate valori care să pună în pericol viaţa comunităţilor din proximitate şi nici a celor din amplasament”, se arăta într-un comunicat al ISU Dobrogea.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, luni seară, pentru News.ro, că după discuţiile cu managementul Rompetrol, poate spune că nu există „riscuri suplimentare pentru propagarea unor alte incidente” la rafinăria Petromidia, la care statul român este acţionar minoritar, cu o participaţie de 44,69% din acţiuni.