Valer Dorneanu, noul preşedinte al CCR: Noi avem o clauză de ingratitudine faţă de cei care ne-au numit. Cine este Valer Dorneanu

Valer Dorneanu a fost ales preşedinte al Curţii Constituţionale. Miercuri au depus jurământul cei trei judecători proaspăt numiţi, Livia Stanciu, Attila Varga şi Marian Enache.
Filip Stan
13 iul. 2016, 11:29
Valer Dorneanu, noul preşedinte al CCR: Noi avem o clauză de ingratitudine faţă de cei care ne-au numit. Cine este Valer Dorneanu

Valer Dorneanu este noul preşedinte al Curţii Constituţionale, după ce mandatul fostului preşedinte, Augustin Zegrean, a expirat. Valer Dorneanu a îndeplinit funcţia de preşedinte interimar până miercuri, când Curtea a revenit în formulă completă, o dată cu depunerea jurământului de către judecătorii proaspăt numiţi de Preşedinţie, Senat şi Camera Deputaţilor: Livia Stanciu, Marian Enache şi Attila Varga.

Valer Dorneanu a declarat după alegerea sa în funcţia de preşedinte că vrea să păstreze prestigiul Curţii Constituţionale.

„Am fost ales cu majoritate de voturi. Cred că ai mei colegi au avut în vedere experienţa mea, spiritul meu conciliant şi faptul că vom reuşi să ducem prestigiul acestei instituţii mai departe. Vrem ca această instituţie să fie acel templu care păstrează biblia naţiunii”, a declarat valer Dorneanu.

Noul preşedinte spune că doreşte libertate totală pentru judecătorii Curţii, fără încercări de influenţă politică.

„Eu zic că aici au fost voturi strict personale şi umane… După modelul francez, avem o clauză de ingratitudine faţă de cei care ne-au propus. Aici suntem judecători ai CCR, obligaţi să respectăm Constituţia şi să impunem respectul ei fără influenţă şi aşteptăm acel climat politic în care să nu existe încercări de influenţă.

S-a vorbit că sunteţi susţinut de PSD…

După câte ştiu eu, nu partidele fac propuneri de candidaţi, dvs ştiţi asta? Propunerile partidelor se iau în considerare când sunt numiţi de către cameră sau senat, apoi preşedintele este ales la propunerea judecătorilor. Noi avem o clauză de ingratitudine faţă de cei care ne-au numit”.

Citeşte şi: Cei trei judecători noi de la Curtea Constituţională au depus jurământul. Valer Dorneanu, noul şef al CCR. UPDATE

Valer Dorneanu biografie

 

Valer Dorneanu s-a născut la 21 noiembrie 1944, în comuna Corbu, județul Harghita.

 

Este licențiat al Facultății de Drept din cadrul Universității București, începând cu anul 1967. În anul 1999, a devenit doctor în drept al Universității București. A urmat cursuri post-universitare de drept civil și dreptul muncii la Universitatea București (1987). Este specialist în drept parlamentar, tehnică legislativă și dreptul muncii.

 

Între 1999 și 2001, a fost conferențiar la Universitatea ”Spiru Haret” din București. Din 2003 până în 2008, a predat în cadrul Facultății de Științe Politice, Universitatea București. Din 2008, este profesor la Universitatea ”Nicolae Titulescu” din București.

 

A lucrat, succesiv, ca procuror la procuraturile locale ale sectoarelor 5 și 6 București (1967-1974); expert pe probleme de legislația muncii la Uniunea Generală a Sindicatelor din România (1974-1980); procuror la Direcția recursuri extraordinare civile la Procuratura Generală (1980-1985); consilier la Consiliul Legislativ (1985-1989); membru în Comisia juridică și constituțională din cadrul Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN) (1989 — iunie 1990); consilier la Președinția României pe probleme de legislație (iunie 1990 — noiembrie 1992).

 

A ocupat funcția de ministru pentru relația cu Parlamentul în perioada 1992-1995. Între 20 octombrie 1995 și 27 octombrie 2000, a fost președinte al Consiliului Legislativ, numit de Parlamentul României.

 

S-a înscris în PDSR din octombrie 2000; membru al Biroului Executiv și în Consiliul Național al PSD (PDSR) și vicepreședinte al organizației PSD Iași; vicepreședintele Consiliului Național al PSD (din octombrie 2002).

 

A fost deputat PDSR (respectiv PSD din iunie 2001) de Iași, ales la 26 noiembrie 2000; copreședinte al Comisiei interparlamentare București-Chișinău; președintele Comisiei pentru elaborarea propunerii legislative privind revizuirea Constituției.

 

A deținut funcția de președinte al Camerei Deputaților între decembrie 2000 și decembrie 2004.

 

La alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2004, a fost ales pentru al doilea mandat de deputat, pe listele PSD. A fost președintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, până în aprilie 2006.

 

Între martie 2006 și decembrie 2008, a fost vicepreședinte al Camerei Deputaților.

 

Este membru fondator al Societății pentru Dreptul Muncii din cadrul Uniunii Juriștilor din România.

 

În 2002, i s-a acordat Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler. Pentru contribuții remarcabile la susținerea și promovarea programelor Academiei Române i s-a decernat, în decembrie 2004, Meritul Academic.

 

În iunie 2010, Valer Dorneanu a candidat din partea PSD, pentru un loc vacant de judecător la Curtea Constituțională, însă a pierdut la vot în fața lui Mircea Ștefan Minea.

 

Între 18 octombrie 2010 și 28 martie 2013, a fost adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul — armată, justiție, poliție, penitenciare. În perioada 3 iulie 2012 și 23 ianuarie 2013, Valer Dorneanu a îndeplinit atribuțiile Avocatului Poporului, în urma revocării din funcție a lui Gheorghe Iancu.

 

La 26 martie 2013, Camera Deputaților a hotărât numirea lui Valer Dorneanu în funcția de judecător la CCR, pentru un mandat de 9 ani, ca urmare a încetării mandatului judecătoarei Aspazia Cojocaru, prin expirarea la 8 iunie a termenului pentru care a fost numită. Pentru numirea acestuia la Curtea Constituțională au fost exprimate 279 de voturi „pentru” și 59 de voturi „împotrivă”. Valer Dorneanu a depus, la 10 iunie 2013, jurământul de învestitură în funcția de judecător al Curții Constituționale.

 

La 7 iunie 2016, judecătorii Curții Constituționale l-au ales președinte interimar al instituției pe judecătorul Valer Dorneanu, care și-a exercitat atribuțiile de președinte al Curții Constituționale începând cu 10 iunie 2016.

 

Este autorul a 15 monografii, realizând și peste 55 de studii și comunicări științifice.

(Agerpres)

DailyBusiness
Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani. Legendarul solist a ținut concertul de adio la începutul lunii iulie
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Felix Baumgartner nu va avea o înmormântare grandioasă! Tulburător ce este scris pe sicriul său
Fanatik.ro
Shkendija – FCSB. Zeci de mii de români au fentat VOYO! Pro TV, acțiuni în forță pe Youtube și Facebook împotriva streamurilor ilegale
Capital.ro
Sfârșitul pentru Călin Georgescu? Ce pregătește fostul candidat la prezidențiale: Vrea să...
Playtech.ro
Bulion la rece, fără fierbere. Rețeta secretă care păstrează toate vitaminele roșiilor
DailyBusiness
Nicușor Dan, reacție după ce 60% dintre români spun că Nicolae Ceaușescu a fost un lider bun. „Mă îngrijorează profund”
Adevarul
Pierderi uriașe în sectorul de stat: 266 de companii aduc un minus de 2,5 miliarde lei. Printre ele, Unifarm, Termoenergetica și Metrorex
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, primele declarații despre divorțul de Ionuț. ”Soțul meu și-a făcut bagajul și a plecat de acasă”. De la ce a pornit scandalul imens dintre cei doi
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Belșug pentru aceste zodii. Vin mari câștiguri
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
kanald.ro
BREAKING NEWS Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani
Cancan.ro
După chinul de la petrecerea cu șeicii din Dubai, Maria a rămas în scaun cu rotile 😢 S-a mutat definitiv în Norvegia
Playsport.ro
Mai valoroasă decât aurul sau platina, această piatră rară costa de 10.000 de ori mai mult și se găsește doar într-o singură țară
Capital.ro
Românii trebuie să declare si să plătească. Statul ia 4.050 de lei de persoană. Codul Fiscal se modifică radical
StirileBZI
Românii, avertizați să se pregătească! Iarna vine cu vești proaste: TVA-ul mai mare poate duce la scumpiri în termoficare
Prosport.ro
Românca i-a zăpăcit pe milioane de fani britanici, iar la final a devenit virală
stirilekanald.ro
VIDEO Tânăr de 23 de ani din Găești, ucis după o răfuială ca-n Vestul Sălbatic: "A tras până a descărcat pistolul"
Mihai Voropchievici, horoscop rune pana pe 30 iulie 2025. Scorpionii lau noroc, Leii primesc daruri, Sagetatorii au parte de schimbari majore
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare pentru anumiți români! Guvernul anunță măsuri pentru acești pensionari
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Țara unde depresia se tratează pe stadion: Medicii „prescriu” mai mult fotbal