Vârsta de pensionare s-ar putea schimba. O nouă lege a pensiilor din toamnă

Ministerul Muncii vrea să modifice legea pensiilor. Lia Olguţa Vasilescu sustine că legislaţia a fost de prea multe ori cârpită, astfel că, până la 1 octombrie, vrea să vină cu o propunere care să îndrepte inegalităţile în materia pensiilor.     

10 iul. 2017, 07:28
Vârsta de pensionare s-ar putea schimba. O nouă lege a pensiilor din toamnă

UPDATE: Ministerul Muncii va începe pregătirile pentru o largă consultare publică pe tema unui nou proiect de lege privind pensiile, a anunţat, luni, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

„Am vorbit în perioada în care se discuta despre legea salarizării că, după ce vom finaliza această lege, vom începe discuţiile, dezbaterile, despre o nouă lege a pensiilor. (…) Ministrul Muncii acum se pregăteşte şi o să stabilească când, cum, cu cine se întâlneşte şi cum elaborează acest proiect de lege”, a spus Dragnea.

El a dat asigurări că noul proiect va beneficia de o „largă dezbatere publică”, însă nu a spus dacă în acest moment există un draft şi dacă s-au conturat deja idei sau principii despre cum va arăta noua Lege a pensiilor.

Întrebat despre datele cerute de Lia Olguţa Vasilescu de la ASF, privind Pilonul II de pensii, Dragnea a spus că este o acţiune normală, care ar fi trebuit să aibă loc mai din timp, însă nu s-a putut din cauza fostei conduceri a Autorităţii.

„Ministrul Muncii trebuia să aibă de mult, de luni de zile, o situaţie cu tot ceea ce înseamnă sistemul de pensii în România. Din păcate, până să se schimbe conducerea ASF nu s-a avut acces la aceste informaţii, care trebuiau să fie practic publice”, a spus Dragnea.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat duminică, la România TV, că a solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară date despre pilonul II de pensie, pentru a vedea cum se calculează pensiile şi care este diferenţa între sumele pe care le primesc pensionarii care cotizează şi la stat. Ministrul a ţinut să precizeze că nu este vorba despre naţionalizarea sau desfiinţarea pilonului II.

Ministrul Muncii spune că se lucrează la centralizarea datelor, lucru care să facă posibilă o lege unitară a pensiilor, în condiţiile în care un beneficiar de pensie specială încasează echivalentul a 40 de pensii normale.

Totodată, Lia Olguţa Vasilescu vrea să reducă şi vârsta de pensionare pentru mamele care au mai mult de trei copii, ca o masură de stimulare a natalităţii. 

În ce priveşte pilonul doi de pensii, ministrul Muncii spune că va cere mai multe informaţii despre modul în care pilonul doi este gestionat şi calculat.

MINISTRUL MUNCII SOLICITA ASF MAI MULTE DATE DESPRE PILONUL II DE PENSII

Desfiintarea Pilonului II de pensii a ridicat multe semne de intrebare, dar oficialii ne asigura ca nu este vorba despre asta. Asadar, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu a declarat, in cursul unei emisiuni televizate ca a solicitat date Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) despre Pilonul II de pensii.

Ministrul a mai adaugat ca a recurs la aceasta solutie pentru a afla modul de calcul si daca pensia calculata va fi simililara cu ce ofera statul. Olguta Vasilescu sustine ca nu este vorba despre desfiintarea Pilonului II de pensii.

Ministrul Muncii, potrivit Mediafax: „Am cerut ASF-ului date despre pilonul II de pensii, nu as vrea sa se sperie absolut nimeni, nu este vorba nici despre nationalizare, nici de desfiintare dar vrem sa stim si acolo care a fost formula de calcul si vrem sa face o comparatie cu cei care au cotizat practic cu aceeasi suma la sistemul de stat si cu aceeasi suma la Pilonul II de pensie, sa vedem daca pensia care le este calculata va fi similara cu ceea ce ofera statul.”

Tot in cadrul acestei emisiuni, Olguta Vasilescu a mentionat ca pilonul I de pensie este acel pilon la care contribuie toata lumea care va primi o pensie de la Casa Nationala de Pensii.

In pilonul II de pensii banii vin tot de la beneficari si este detinut tot de statul roman, dar este administrat de privat:

Noi am cerut mai multe date de la ASF ca sa vedem cum se calculeaza pensiile..(…). Din moment ce se cotizeaza cu aceeasi suma la pilonul I si la pilonul II de pensie, vrem sa vedem daca si pensia care va fi primita este cel putin egala. Sigur ca fiind administare privata, ne asteptam sa fie mai mare din partea privatilor.(…), a concluzionat Lia Olguta Vasilescu.

Pilonul II de pensii nu se desfiinteaza, fiind una dintre cele mai de succes reforme structurale din Romania

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) lamureste situatia creata recent, legata de desfiintarea pilonului II de pensii (private). Conform unui comunicat de presa al asociatiei, acesta este un proiect de succes, cu rezultate foarte bune pentru contribuabilii romani.