Vasile Dîncu: Institutul Naţional de Administraţie va începe să funcţioneze de anul viitor

Institutul Național de Administrație va începe să funcționeze de anul viitor și nu va face concurență facultăților de administrație publică, ci va oferi formare pentru funcționarii superiori, a declarat marți vicepremierul Vasile Dîncu.c

23 aug. 2016, 20:34
Vasile Dîncu: Institutul Naţional de Administraţie va începe să funcţioneze de anul viitor

„Institutul va fi aprobat în ședința de Guvern de mâine (…) Nu va face concurență facultăților de administrație publică, va lucra împreună cu facultățile de administrație publică, va oferi formare probabil pentru funcționarii superiori, cursuri speciale. Oricine va ocupa funcția de prefect în viitor va trebui să aibă studii speciale, un an sau doi ani de administrație de înaltă clasă (..). Acest Institut se va înființa începând de acum și (…) în șase luni de zile va putea fi pus pe picioare, avem deja pregătiri pentru asta și începând de la anul cu siguranță că va începe să funcționeze”, a spus Dîncu citat de Agerpres.

Citeşte şi: Tehnocraţii vor o nouă clasă de funcţionari publici. Ce ordonanţe pregăteşte Guvernul Cioloş

Acesta a precizat că Guvernul urmează să facă modificări și în privința strategiei de formare în funcția publică.

„Săptămâna viitoare vom aproba în ședință de Guvern o condiționalitate europeană, una din cele care ne obligă la modificări privind strategia de formare în funcția publică. În cadrul acestei strategii avem toată modalitatea prin care în viitor vom avea intrarea în sistemul public, adică concursuri, care se va schimba totalmente (…), retenția, adică modul în care-i ținem pe funcționarii publici, ce tipuri de formare trebuie să aibă pe tot parcursul existenței lor în funcția publică (…) Ceea ce vom face în viitor va fi reorganizarea totală a sistemului administrației, în primul rând sub forma concursului (…) Va fi un concurs național în care toată lumea va intra pe o listă lungă așa cum se întâmplă la Uniunea Europeană și după aceea concursul specific”, a spus Dîncu.

Acesta a precizat că funcția publică nu este atractivă pentru tineri. „20% de exemplu din posturile din administrația publică locală (…) sunt posturi libere (…) Această problemă o vom rezolva printr-o corespondență între ceea ce înseamnă (…) un nou tip de formare pentru funcția publică și în același timp o plată (…) care să însemne păstrarea demnității”, a spus Dîncu.

Vicepremierul a mai afirmat că și sistemul de control în funcția publică se va schimba.

„Sistemul de control, sistemul de adecvare la post va fi urmărit mereu. Nu se mai face numai evaluarea pe post formală, cum se face, o dată pe an (.. ) Eu cred foarte mult că va trebui să definim foarte clar inclusiv sistemul carierei (…) În acest moment (…) avem 3 grade de funcționari, dintre care (…) 60% sunt funcționari superiori, e ultimul stadiu acesta, debutanți avem 5% (…) Va trebui (…) să mărim treptele carierei”, a explicat Dîncu, precizând totodată că în prezent sistemul este „supraîncărcat de șefi”.

El a mai spus că trebuie reduse cât se poate de mult cheltuielile statului din acest moment. „Oamenii nu sunt mulțumiți de ceea ce furnizăm noi ca servicii publice”, a afirmat Dîncu.

Potrivit acestuia, lipsa unui proiect care să fie urmărit de toate partidele a dus la „această degringoladă” din administrație.

„Această neorânduială (…), această lipsă a unui proiect foarte clar care să fie urmărit de toate partidele, lipsă de strategie până la urmă a dus la această degringoladă pe care o avem astăzi”, a spus Vasile Dîncu.

Acesta a precizat că în prezent există 1.200.000 de bugetari.

„Avem 164.000 de funcționari publici, (…) cei care lucrează în administrație, și în total sunt 1.200.000 de bugetari, (…) în domeniul sănătății, al educației și al forței de ordine publică, armată și celelalte elemente (…) Avem în jur de 90 de funcționari la mia de locuitori, ceea ce este un pic cam mult dacă ne gândim la media europeană, (…) în jur de 68 — 71”, a mai afirmat Dîncu.