Venezuela cere ajutorul Papei Francisc pentru rezolvarea crizei din ţară

Opoziția venezueleană i-a solicitat miercuri Papei Francisc o mediere cu guvernul președintelui de stânga Nicolas Maduro, în contextul în care această țară producătoare de petrol traversează o profundă criză economică și politică, relatează AFP, citată de Agerpres.

28 sept. 2016, 20:37
Venezuela cere ajutorul Papei Francisc pentru rezolvarea crizei din ţară

 „Facem apel la autoritatea voastră morală respectată astfel încât să ne luminați și să contribuiți la încurajarea discuțiilor între guvernul național și alternativa democratică”, potrivit unei scrisori înmânate nunțiului apostolic la Caracas, Aldo Giordano.

Opoziția, reunită în cadrul coaliției Masa Unității Democratice (MUD, centru dreapta), a reamintit că Vaticanul este dispus să joace rolul de mediator.

Vineri, purtătorul de cuvânt al președintelui țării, Jorge Rodriguez, a făcut cunoscut că și guvernul s-a adresat nunțiului apostolic în Venezuela pentru ca Vaticanul să participe la dialogul cu opoziția.

MUD a subliniat în scrisoarea sa că eventualele discuții viitoare vor trebui să răspundă la „criza economică și socială” și „să accelereze aplicarea soluției electorale”, referindu-se la consultarea populară pe care dorește să o organizeze pentru a grăbi plecarea liderului socialist.

În mai, Papa Francisc, preocupat de situația din Venezuela, i-a trimis o scrisoare președintelui Nicolas Maduro, informează Agerpres.

În 2014, cardinalul Pietro Parolin, numărul doi al Vaticanului și fost nunțiu în Venezuela, a mai desfășurat o mediere în numele Suveranului Pontif între Nicolas Maduro și opoziție.

Citeşte şi Papa Francisc, invitat în România de către episcopii catolici

Venezuela, a cărei economie este devastată de prăbușirea cursului petrolului, are în prezent cea mai mare rată a inflației la nivel mondial, estimată de FMI la 720% pentru anul în curs, și o penurie care afectează 80% din alimente și medicamente, în lipsa dolarilor pentru a le importa.

Opoziția, care a câștigat alegerile legislative la sfârșitul lui 2015, încearcă de mai multe luni să îi mobilizeze pe venezueleni, cu mai mult sau mai puțin succes, pentru a face presiuni asupra autorităților electorale și a grăbi organizarea referendumului.

Acest proces seamănă însă cu o adevărată cursă cu obstacole, a cărei ultimă etapă se va juca de la 26 la 28 octombrie, când MUD va trebui să strângă patru milioane de semnături pentru a avea în sfârșit dreptul de a convoca consultarea populară.